Coreea de Nord a livrat Iranului componente de rachete în timpul discuţiilor nucleare iraniene
alte articole
Coreea de Nord a trimis Iranului câteva transporturi de componente de rachete în timpul recentelor discuţii pe probleme nucleare dintre Teheran şi marile puteri, însă aceste transferuri par să încalce sancţiunile aplicate de ONU împotriva ambelor ţări, au susţinut oficiali ai serviciului american de informaţii, citaţi de Washington Free Beacon.
Începând din septembrie 2014, mai mult de două transporturi cu componente de rachete au fost monitorizate de agenţiile de spionaj americane în timp ce acestea au călătorit din Coreea de Nord către Iran, conform unor oficiali familiari care au cerut să rămână anonimi.
Detalii ale livrărilor de arme au fost incluse în buletinele informative zilnice ale preşedintelui american Barack Obama şi oficialii au sugerat că informaţia despre aceste transferuri nu au ajuns la Organizaţia Naţiunilor Unite, care este însărcinată cu monitorizarea încălcării sancţiunilor.
Criticii acordului-cadru încheiat în această lună în Elveţia între marile puteri şi Iran au declarat că unul dintre cele mai slabe puncte ale acordului este eşecul în ceea ce priveşte programul de rachete al Iranului, considerat a fi un element esenţial pentru livrarea focoaselor nucleare iraniene.
Oficialii americani au declarat că transferurile includ componente aflate sub incidenţa Regimului de Controlare a Tehnologiei pentru Rachete - un acord încheiat între 34 de state, care limitează transferurile de rachete şi de componente ale sistemelor de rachete cu rază de acţiune mai mare de 300 km.
Un oficial a declarat că transferurile dintre Coreea de Nord şi Iran au inclus motoare de diametru mare, care ar putea fi folosite pentru un viitor sistem de rachete iranian cu rază lungă.
Consiliul de Securitate al ONU a impus în iunie 2010 o serie de acţiuni împotriva Iranului pentru programul său nuclear ilegal. Sancţiunile interzic Iranului să cumpere rachete balistice sau componente de rachete şi urmăresc să oprească Iranul să achiziţioneze tehnologie pentru construirea de rachete balistice capabile să livreze arme nucleare.”
Nu s-au aflt alte detalii cu privire la aceste transferuri. Totuşi, agenţiile americane de informaţii au identificat în trecut compania iraniană IRISL ca fiind principalul expeditor implicat în transferul de materiale pentru rachete balistice.
O cablogramă clasificată a Departamentului de Stat american, din octombrie 2009, a dezvăluit că Iranul este unul dintre principalii clienţi pentru rachete ai Coreei de Nord, susţine Washington Free Beacon.
Cablograma, făcută publică de Wikileaks, susţine că începând cu anii 1980, Coreea de Nord a furnizat Iranului rachete complete Scud şi tehnologie folosită în dezvoltarea rachetelor Nodong, care au o rază de acţiune de 515 km.
În plus, Coreea de Nord a furnizat Iranului şi o rachetă de rază medie numită BM-25 – o variantă a rachetei nord-coreene Musudan.
“Această tehnologie îi va permite Iranului să dezvolte o tehnologie pentru rachete mult mai avansată decât cea folosită în prezent la rachetele sale balistice din seria Shahab.”
“Ajutorul Phenianului pentru programul iranian [de vehicule de lansare spaţială] sugerează faptul că Iranul şi Coreea de Nord ar putea de asemenea să coopereze în privinţa dezvoltării rachetelor balistice de rază lungă”, conform cablogramei.
Acest transfer de tehnologie este semnificativ din moment ce îi va permite Iranului să dezvolte o nouă generaţie de rachete balistice mai avansate.
Analiştii în securitate şi control în domeniul armelor au declarat că acele componente de rachete nord-coreene livrate Iranului evidenţiază deficienţele existente în acordul-cadru semnat în această lună între grupul de ţări P5 1 şi Iran în privinţa programului său nuclear.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.