Fotografii din satelit dezvăluie că statul nord-coreean şi-a construit propriul submarin capabil să transporte rachete balistice



Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un în turnul de control al unui submarin recondiţionat din clasa Romeo.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un în turnul de control al unui submarin recondiţionat din clasa Romeo. (Captură Foto)

Se crede că statul nord-coreean şi-a finalizat un submarin de producţie internă capabil să transporte rachete balistice – o mişcare care va extinde semnificativ accesul Coreei de Nord în sectorul nuclear.

Surse ale guvernului sud-coreean au fost citate în presa locală ca afirmând că a fost identificat submarinul zărit recent în apele nord-coreene, deşi iniţial nu se ştia despre ce este vorba.

Se crede că statul nord-coreean “şi-a finalizat construirea noului submarin după importarea unui submarin diesel din clasa Golf din era sovietică şi l-a îmbunătăţit”, a declarat o sursă guvernamentală sub condiţia anonimatului.

Submarinele din această serie sunt cunoscute sub denumirea “Proiectul 629″. Acestea au un motor hibrid diesel-electric şi pot transporta rachete balistice şi rachete de tip Scud. Submarinele din clasa Golf au fost folosite de forţele sovietice în perioada 1958-1990, după care au fost scoase din uz, informează Mediafax.

Mişcarea are loc într-un moment în care Asia intră într-un fel de cursă de înarmare cu submarine, India fiind cel mai recent stat care a anunţat că îşi va construi şase submarine convenţionale de producţie internă. Se estimează că primul submarin nuclear şi înarmat nuclear ce va fi construit pe pământ indian va fi lansat anul viitor.

Abilitatea Coreei de Nord de a lansa în Pacific rachete cu capacitate nucleară reprezintă o sursă de îngrijorare în unele cercuri strategice.

Surse neidentificate ale Guvernului sud-coreean au transmis agenţiei de ştiri Yonhap că submarinul pe care l-au observat a fost modificat pentru a fi capabil să transporte o rachetă balistică R-21, care are o rază de acţiune de maxim 1.400 km.

Descrise ca o “tehnologie maritimă învechită” într-un raport al Centrului Internaţional de Strategie şi Evaluare, aceste submarine pot reprezenta totuşi un pericol pentru Coreea de Sud, Japonia şi forţele americane din regiune.

Imaginile din satelit asupra marinei nord-coreene au dezvăluit un program ce se derulează încă din 2010 pentru a dezvolta arme lansate din submarine.

Dar Institutul SUA-Coreea, un think-tank strategic asupra relaţiilor dintre Coreea de Nord şi Sud, a declarat că ameninţarea submarinului nu ar trebui exagerată, chiar dacă este potenţial reală. Este foarte probabil ca submarinul cu motor diesel să necesite teste şi modificări considerabile pentru a i se perfecţiona tehnologia.

“În timp ce dezvoltarea submarinelor ce transportă rachete balistice ar putea oferi Coreei de Nord o îmbunătăţire a capacităţii sale de atac, pe lângă provocările tehnologice acest proces presupune de asemenea ca Phenianul să încredinţeze o rachetă operaţională şi armată nuclear căpitanului unui submarin care, pe timp de război, va pierde cel mai probabil comunicarea cu centrul militar de conducere”, conform unei declaraţii postate pe website-ul Institutului.

“Capacităţile Coreei de Nord îşi vor atinge limitele dacă armata nord-coreeană va folosi un sistem alimentat cu lichide, precum o versiune navală a rachetei balistice de rază intermediară Musudan sau de rază medie Nodong”, conform declaraţiei.

Coreea de Nord are un arsenal de aproximativ 70 de submarine învechite deşi fotografiile propagandistice recente, care îl arată pe liderul Kim Jong-un în turnul de control al unui astfel de submarin, au avut scopul de a demonstra că aceste nave au fost îmbunătăţite şi încă sunt capabile de luptă.