Merkel cere o abordare coordonată în privinţa suspendării sancţiunilor împotriva Iranului


 Cancelarul german, Angela Merkel.
Cancelarul german, Angela Merkel. (Captură Foto)

Cancelarul german Angela Merkel a cerut ţărilor occidentale să se coordoneze în privinţa ridicării sancţiunilor împotriva Teheranului după ce se va ajunge la un acord nuclear iranian final, criticând în acelaşi timp faptul că Rusia a ridicat deja un embargou asupra livrării de rachete către Iran, susţine Deutsche Welle.

Merkel a cerut ca “sancţiunile împotriva Iranului să fie înlăturate cât mai coordonat posibil”, dar a insistat că nu există niciun motiv ca discuţiile nucleare cu Iranul să nu poate continua aşa cum s-a întâmplat până acum.

Teheranul a semnat în 2 aprilie un acord-cadru asupra programului său nuclear, după discuţii îndelungate cu grupul P5 1 – Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania.

În baza acelui acord, Iranul va fi de acord să îşi restricţioneze activităţile nucleare la producerea de energie pentru scopuri civile, în schimbul unei uşurări a sancţiunilor internaţionale.

Cancelarul german a declarat marţi că este imperativ ca Iranul să îndeplinească toate condiţiile înainte ca sancţiunile să fie ridicate.

Totuşi, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care a suspendat un embargou în privinţa livrării sistemelor de rachete S-300 către Iran. Iar marţi, Moscova a anunţat că ar putea livra sistemele de rachete chiar în acest an, înfuriind ţările vestice care au participat la discuţiile nucleare cu Teheranul, adaugă Deutsche Welle.

Discuţiile nucleare dintre Iran şi puterile mondiale se vor relua în 21 aprilie, a declarat ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif în timpul unei călătorii la Madrid, adăugând că ţara sa va implementa “paşi ireversibili” asupra programului său nuclear dacă şi Occidentul va proceda la fel.

Se aşteaptă ca un acord nuclear iranian final să fie semnat în 30 iunie, deşi nu există nicio siguranţă în acest sens.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe