"Copilul de suflet al lui Dragnea", mai aproape de a se naşte. Fond de 10 miliarde de euro la orizont

Considerat de opoziţie drept o entitate ce va fi creată pentru ca liderii PSD să poată căpuşa şi ultimele companii de stat încă profitabile, după ce le vor fi umplut cu clientela de partid, FSDI e mai aproape de a prinde viaţă, proiectul de lege vizând înfiinţarea acestuia fiind finalizat.
Mihai Tudose(Seful Guvernului Romaniei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
31.08.2017

Guvernul a finalizat şi lansat miercuri noapte în dezbatere publică proiectul de lege pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). Controversatul fond, considerat de opoziţie drept "copilul de suflet al lui Dragnea născut şi crescut pentru a fura", va cuprinde 27 de participaţii minoritare sau majoritare ale statului la companii profitabile, cu o valoare contabilă de circa 45 miliarde lei (10 miliarde euro), relatează digi24.ro, care citează news.ro.

Potrivit sursei citate, proiectul de lege va fi trimis Guvernului, cu avizul primit de la Eurostat (opinie ex-ante) în legătură cu clasificarea Fondului (bugetar/în afara bugetului), iar Executivul l-ar putea aproba în septembrie pentru a-l trimite ulterior Parlamentului.

Proiectul de act normativ a fost elaborat împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Energiei şi Ministerului Muncii şi cu consultarea reprezentanţilor din alte instituţii publice, în cadrul unui grup de lucru şi a unei comisii interministeriale aprobate de Guvern.

Statul român va fi acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI. Capitalul social al Fondului va fi format din aport în natură, reprezentat de pachetele de acţiuni, şi din aport în numerar de 1,85 miliarde lei, din care o sumă de 50 milioane lei va fi vărsată la constituire, în 2017.

Companiile incluse în fond sunt: Engie România (la care statul român deţine 34% din acţiuni), Electrica (48,78%), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie România (31,82%), Biofarm (1,16%), Chimcomplex (12,89%), OMV Petrom (20,63%), Telekom România Communications (45,99%), Antibiotice (53,02%), Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (100%), Loteria Română (100%), Societatea Naţională a Sării (51%) IAR SA (72,19%), Oil Terminal (59,62%), Cupru Min (100%), Unifarm (100%), Societatea Naţională a Apelor Minerale (100%), Compsnis Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (92,3%), Compania de Investiţii pentru Turism (100%), Romgaz (70%), Hidroelectrica (80,05%), Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (80%), Nuclearelectrica (82,49%), Imprimeria Naţională (100%), Administraţia Porturilor Maritime (80%), Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (100%) şi Conpet (58,72%).

Cele 27 de participaţii au generat în ultimii ani dividende de circa 2 miliarde lei. În viitor, dividendele acestor companii vor fi încasate de Fond.

Reamintim că în timp ce PSD afirmă că FSDI va fi motorul reindustrializării ţării, pe de altă parte, Opoziţia susţine că acest fond e un fel de casino cu circuit închis, parte a unui jaf apocaliptic pus la cale de PSD care vrea să căpuşeze banul public şi la nivel de companii. OUG 13 era încununarea acestui jaf, astfel încât cei ce urmau să fure cu mâinile până la coate să nu păţească nimic.

"Dimensiunea apocaliptică a jafului se vede când ne uităm la ce îşi propune să facă acest fond. Un spital republican şi 9 spitale regionale, autostrăzi, recapitalizează CFR Marfă, CFR Călători, Tarom, CEC, EXIMBANK, parteneriat - public privat pentru autostrăzi etc. Pe scurt, au inventat pe altcineva care acoperă găurile acestor companii.

Ni se prezintă acest fond ca fiind o variantă de a scăpa ţara de restricţiile deficitului bugetar impus de CE şi în plus permite ajutor de stat fără să te mai tragă cineva de mânecă. Cu alte cuvinte, de găurile şi furăciunile de la companiile de stat nu ne mai întreabă nimeni dintre partenerii noştri externi. Unii dintre ei finanţatori ai acestor companii. O păcăleală!", atrăgea recent atenţia senatorul PNL Florin Cîţu.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici şi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor