Pakistanul “amână” vizita unui înalt oficial american

Pakistanul a amânat vizita unui înalt oficial american pe fondul unui puternic sentiment anti-american în ţara asiatică ce s-a amplificat după remarcile controversate ale preşedintelui Donald Trump.
Protest anti-SUA în Lahore, Pakistan, 27 august 2017.
Protest anti-SUA în Lahore, Pakistan, 27 august 2017. (Captură Foto)

Ministerul pakistanez de Externe şi Ambasada SUA din Islamabad au declarat că o vizită planificată de Alice Wells, asistentă a secretarului de stat american, a fost amânată.

“La cererea guvernului pakistanez, călătoria asistentului secretarului de stat, Alice Wells, a fost amânată până la o dată convenabilă ambelor părţi”, a declarat duminică, pentru Reuters, un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA. Numele purtătorului de cuvânt nu a fost menţionat în raport.

Niciuna dintre părţi nu a explicat amânarea vizitei, dar se crede că motivul ar putea fi sentimentul anti-american în creştere cauzat de recentele remarci ale lui Trump, care a acuzat Pakistanul că susţine militanţii ce luptă împotriva guvernului şi forţelor străine din ţara vecină Afganistan.

Trump a susţinut un discurs, la începutul săptămânii trecute, pentru a prezenta strategia administraţiei sale cu privire la războiul din Afganistan.

Anterior, Trump l-a criticat pe predecesorul său Barack Obama pentru că a eşuat să pună capăt războiului condus de SUA în Afganistan. De asemenea, au existat mari aşteptări ca Trump să reducă prezenţa SUA în acel conflict, care a devenit cel mai lung război din istoria americană. Totuşi, în discursul său de lunea trecută, preşedintele american a surprins observatorii anunţând că războiul va continua şi că SUA va trimite pe teritoriul afgan un număr suplimentar de soldaţi.

Parţial, Trump a învinuit Pakistanul pentru prelungirea războiului afgan, acuzând Islamabadul că a oferit un “paradis sigur pentru agenţii haosului, violenţei şi terorii”. Liderul american a declarat că elementul central al strategiei administraţiei sale pentru acea regiune va fi modificarea modului de abordare a Pakistanului.

“În trecut, Pakistanul a fost un partener valoros. Dar, Pakistanul a adăpostit de asemenea aceleaşi organizaţii care încearcă în fiecare zi să ne ucidă oamenii”, a adăugat Trump.

Aceste remarci au declanşat proteste anti-SUA în Islamabad, Karachi şi alte oraşe pakistaneze în cursul zilei de duminică. În Karachi, cel mai populat oraş pakistanez, poliţia a trebuit să folosească gaze lacrimogene şi bastoane pentru a opri manifestanţii să mărşăluiască către consulatul SUA.

Guvernul pakistanez, care a cooperat cu SUA de când Washingtonul a lansat aşa-zisul război împotriva terorismului în 2001, a denunţat remarcile preşedintelui Trump şi a afirmat că America nu a fost capabilă să elimine sanctuarele teroriste din Afganistan dar, în schimb, învinuieşte Pakistanul pentru acest eşec.

Începând cu 2001, mii de pakistanezi şi-au pierdut viaţa în atacuri cu bombe şi alte incidente militante, iar şi mai mulţi au fost strămutaţi.