Pakistanul “amână” vizita unui înalt oficial american

Pakistanul a amânat vizita unui înalt oficial american pe fondul unui puternic sentiment anti-american în ţara asiatică ce s-a amplificat după remarcile controversate ale preşedintelui Donald Trump.
Protest anti-SUA în Lahore, Pakistan, 27 august 2017.
Protest anti-SUA în Lahore, Pakistan, 27 august 2017. (Captură Foto)

Ministerul pakistanez de Externe şi Ambasada SUA din Islamabad au declarat că o vizită planificată de Alice Wells, asistentă a secretarului de stat american, a fost amânată.

“La cererea guvernului pakistanez, călătoria asistentului secretarului de stat, Alice Wells, a fost amânată până la o dată convenabilă ambelor părţi”, a declarat duminică, pentru Reuters, un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA. Numele purtătorului de cuvânt nu a fost menţionat în raport.

Niciuna dintre părţi nu a explicat amânarea vizitei, dar se crede că motivul ar putea fi sentimentul anti-american în creştere cauzat de recentele remarci ale lui Trump, care a acuzat Pakistanul că susţine militanţii ce luptă împotriva guvernului şi forţelor străine din ţara vecină Afganistan.

Trump a susţinut un discurs, la începutul săptămânii trecute, pentru a prezenta strategia administraţiei sale cu privire la războiul din Afganistan.

Anterior, Trump l-a criticat pe predecesorul său Barack Obama pentru că a eşuat să pună capăt războiului condus de SUA în Afganistan. De asemenea, au existat mari aşteptări ca Trump să reducă prezenţa SUA în acel conflict, care a devenit cel mai lung război din istoria americană. Totuşi, în discursul său de lunea trecută, preşedintele american a surprins observatorii anunţând că războiul va continua şi că SUA va trimite pe teritoriul afgan un număr suplimentar de soldaţi.

Parţial, Trump a învinuit Pakistanul pentru prelungirea războiului afgan, acuzând Islamabadul că a oferit un “paradis sigur pentru agenţii haosului, violenţei şi terorii”. Liderul american a declarat că elementul central al strategiei administraţiei sale pentru acea regiune va fi modificarea modului de abordare a Pakistanului.

“În trecut, Pakistanul a fost un partener valoros. Dar, Pakistanul a adăpostit de asemenea aceleaşi organizaţii care încearcă în fiecare zi să ne ucidă oamenii”, a adăugat Trump.

Aceste remarci au declanşat proteste anti-SUA în Islamabad, Karachi şi alte oraşe pakistaneze în cursul zilei de duminică. În Karachi, cel mai populat oraş pakistanez, poliţia a trebuit să folosească gaze lacrimogene şi bastoane pentru a opri manifestanţii să mărşăluiască către consulatul SUA.

Guvernul pakistanez, care a cooperat cu SUA de când Washingtonul a lansat aşa-zisul război împotriva terorismului în 2001, a denunţat remarcile preşedintelui Trump şi a afirmat că America nu a fost capabilă să elimine sanctuarele teroriste din Afganistan dar, în schimb, învinuieşte Pakistanul pentru acest eşec.

Începând cu 2001, mii de pakistanezi şi-au pierdut viaţa în atacuri cu bombe şi alte incidente militante, iar şi mai mulţi au fost strămutaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe