Rusia la un pas de începerea manevrelor în Bielorusia. Polonia îngrijorată

Rusia, cel puţin oficial, este aproape de a lansa un exerciţiu militar comun cu ţara vecină Bielorusia, afirmând că acesta are o natură “pur defensivă”.
Soldaţi ruşi
Soldaţi ruşi (Getty Images)

Polonia a avertizat că există un risc în acest “scenariu agresiv” al exerciţiului Zapad 2017, care va începe în 14 septembrie şi va dura o săptămână.

Conform oficialilor ruşi şi bieloruşi, la exerciţiu vor participa sub 13.000 de soldaţi – un nivel care indică faptul că prezenţa observatorilor internaţionali nu este obligatorie.

Totuşi, unii experţi sunt îngrijoraţi că vor fi implicaţi mult mai mulţi soldaţi în exerciţiul Zapad, unii dintre ei avertizând că aproximativ 100.000 ar putea intra în Bielorusia.

Exerciţiul a declanşat panică în Polonia, Lituania şi Ucraina pe fondul temerilor unei posibile invazii ruseşti sau a unei confiscări violente de teritoriu – cum s-a întâmplat în cazul peninsulei ucrainene Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în martie 2014.

Estonia a anunţat că se aşteaptă la o mişcare de trupe mult mai mare decât s-a declarat în mod oficial, în timp ce Polonia a avertizat, la rândul ei, că numărul soldaţilor implicaţi este în mod deliberat raporat ca fiind mult mai mic.

Michal Dworczyk, adjunct al ministrului polonez al Apărării, a declarat că se teme de potenţiale incidente violente, avertizând: “Operaţiunile la o asemenea scară prezintă întotdeauna acest risc”.

De asemenea, el a adăugat că este îngrijorat de faptul că Rusia va încerca să staţioneze soldaţi în Belarus după acest exerciţiu militar, lucru despre care a precizat că va “afecta în mod negativ regiunea”.

Rusia a negat sugestiile unei invazii, susţinând că astfel de afirmaţii sunt “ridicole” şi nu au nimic “de a face cu realitatea”.

Adjunctul ministrului rus al Apărării, Alexander Fomin, a afirmat: “Niciuna dintre aceste versiuni paradoxale nu are vreo legătură cu realitatea, lucru care a fost deja confirmat în repetate rânduri de oficiali ai Federaţiei Ruse şi ai Republicii Bielorusia.

“Cel puţin, astfel de idei par ridicole. Pe baza acestor concepţii eronate ale realităţii, vom reacţiona cu calm”.

Fomin a afirmat că toţi soldaţii ruşi vor părăsi Bielorusia după exerciţiul militar Zapad 2017.

SUA a trimis 600 de soldaţi în Europa ca o măsură de precauţie.

General-locotenentul Frederick B. Hodges a declarat: “Ei bine, vom fi pregătiţi. Vom fi pregătiţi”.

De asemenea, Hodges a respins faptul că exerciţiul are doar o natură defensivă, menţionând echipamentele şi grupurile militare implicate.

“Există un singur motiv pentru care ai crea o armată de tancuri, care este o forţă ofensivă, de atac.

“Această forţă nu este pentru securitatea internă. Nu înseamnă că, în mod automat, vor ataca, dar în termeni de intimidare înseamnă că vor aplica presiune asupra aliaţilor”.