Economia "duduie": România îndatorată cu 10 miliarde de euro în 7 luni

În timp ce liderii PSD se laudă cu marea creştere economică, ultimele două guverne au contractat datorii de peste 10 miliarde de euro, pe fondul gradului scăzut de colectare a veniturilor şi deficitului bugetar.
Mihai Tudose(Seful Guvernului Romaniei),
Mihai Tudose(Seful Guvernului Romaniei), (Florin Chirila/Epoch Times)

România a luat în primele şapte luni de guvernare PSD împrumuturi de peste 10,2 miliarde de euro, cu alte cuvinte, s-a împrumutat cu 553 euro pe secundă, relatează România Liberă.

„Trebuie precizat că datoria este angajată în conformitate cu Programul Indicativ de Finanţare pentru anul 2017, care poate fi consultat pe site-ul MFP, iar contractarea împrumuturilor pentru finanţarea deficitului bugetar, refinanţarea altor împrumuturi ajunse la scadenţă şi finanţarea unor proiecte de dezvoltare au devenit o practică uzuală pentru multe state membre UE”, a transmis Ministerul de Finanţe, la solicitarea “României libere”.

Potrivit sursei citate, Guvernul României şi Ministerul de Finanţe au transmis că, pentru anul 2017, s-a avut în vedere realizarea unor împrumuturi de aproximativ 50 de miliarde de lei, bani care vor fi luaţi de pe piaţa internă.

"Din această sumă, Guvernul a luat deja împrumuturi de aproximativ 30 de miliarde de lei şi 340 de milioane de euro. Împrumuturile au fost garantate cu titluri de stat. Restul banilor, adică în jur de 19 miliarde de lei, vor fi luaţi cu împrumut până la sfârşitul anului.

Încă 1,5 miliarde lei se vor trage din împrumuturile „contractate de autorităţile publice locale (reprezentând trageri atât din împrumuturile contractate pentru investiţii, cât şi din cele contractate pentru refinanţarea datoriei publice locale şi pentru co-finanţarea pro-iectelor europene)”, a transmis Ministerul de Finanţe.

Ministerul de Finanţe mai susţine că, pentru întreg anul 2017, au fost preconizate şi împrumuturi (cuprinse între 3,1 şi 3,6 miliarde de euro) de pe piaţa externă. Din această sumă, circa trei miliarde de euro se vor împrumuta prin euroobligaţiuni în cadrul Programului MTN (Medium Terms Notes – n.r.). Până la 31 iulie a.c., s-au emis euroobligaţiuni în valoare de 1,75 miliarde de euro. Restul banilor vor fi împrumutaţi până la finalul anului.

Statul român a mai luat bani şi de la Banca Mondială, respectiv 45 de milioane de euro reprezentând 7,3% dintr-un credit de 600 milioane euro.

„În luna septembrie 2017 urmează să fie efectuate demersurile pentru tragerea împrumutului (...) de la Banca Mondială în valoare de 500 mil. euro”, a transmis Ministerul de Finanţe.

De asemenea, pentru a face rost de banii necesari pentru acoperirea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice, Ministerul de Finanţe apelează şi la rezerva de valută aflată la dispoziţia Trezoreriei Statului de unde va lua 3,4 miliarde de lei, echivalentul a 750 milioane euro. Respectiva sumă reprezintă scăderea netă anuală a rezervei în valută la dispoziţia Trezoreriei Statului estimată pentru sfârşitul anului 2017 comparativ cu sfârşitul anului 2016.

Articolul integral poate fi citit aici