Putin către Orban: Extinderea centralei nucleare ungare va începe în 2018

Activităţile finanţate de Rusia pentru extinderea singurei centrale nucleare din Ungaria vor începe în ianuarie 2018, a declarat luni ministrul ungar de Externe după discuţiile ce au avut loc la Budapesta între premierul Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi premierul ungar Viktor Orban (st) prezenţi la Campionatul Mondial de Judo din Budapesta, 28 august 2017. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.08.2017

Lucrările de construire a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, în apropierea capitalei Budapesta, au fost amânate în timp ce UE a examinat legalitatea proiectului. Dar, “acum nimic nu mai poate opri construcţiile”, a declarat ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, potrivit agenţiei ungare de ştiri MTI.

După discuţiile cu uşile închise dintre Orban şi Putin în Budapesta, Szijjarto a declarat reporterilor că activităţile la centrala de la Paks vor începe în luna ianuarie a anului următor.

Extinderea în valoare de 10 miliarde de euro va fi executată de compania rusă de stat Rosatom şi va fi finanţată în mare parte printr-un credit rusesc pe baza unui acord semnat între cei doi lideri în 2014.

Capacitatea celor două reactoare de 1.200 megawatti ale centralei de la Paks va fi mărită de peste 2 ori.

Construită cu tehnologie din perioada sovetică în anii 1980, în timpul perioadei comuniste, centrala de la Paks este singura centrală nucleară din Ungaria şi în prezent acoperă aproximativ 40% din necesarul de electricitate al ţării.

În timpul întâlnirii cu premierul ungar Viktor Orban, cu ocazia celei de-a doua vizite a sa din acest an la Budapesta, preşedintele rus Vladimir Putin a lăudat Ungaria - care este dependentă de gazul rusesc - ca fiind un “partener important şi de încredere al Rusiei în Europa”.

Proiectul extinderii centralei ungare a fost criticat de Austria anti-nucleară - ţară vecină cu Ungaria - , care a ameninţat că va înainta cazul la Curtea Europeană pentru Justiţie din Strasbourg.

Comisia Europeană a aprobat proiectul de extindere a centralei de la Paks în martie 2016, după ce a decis că proiectul respectă reglementările UE “pe baza angajamentelor luate de Ungaria pentru a limita denaturarea concureţei”.

De asemenea, Bruxelles-ul a renunţat la procedura de infringement după ce Ungaria a oferit companiei ruseşti Rosatom contractul de extindere a centralei sale fără o licitaţie publică.

Autorităţile UE s-au aflat sub presiune pentru a analiza acordul, pe fondul temerilor că Moscova îl foloseşte pentru a interfera şi mai mult cu sectorul energetic sensibil al blocului european.

Parlamentul din Budapesta a votat pentru menţinerea secretă timp de 30 de ani a detaliilor acordului ruso-ungar, aspect despre care partidul Fidesz al lui Orban a declarat că este necesar din “motive de securitate naţională”. Totuşi, criticii au declarat că proiectul ar putea masca o posibilă corupţie.

Câteva proteste anti-Putin la scara mică au fost organizate luni de partide ale opoziţiei ungare, care l-au criticat pe Orban pentru relaţia sa cu liderul rus.

Promiţând că va suspenda acordul privind centrala de la Paks dacă va ajunge la putere, liderul partidului de centru Momentum a declarat manifestanţilor că “nu vom lăsa ca Ungaria să fie înlănţuită de Rusia timp de decenii prin acorduri secrete”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor