Parlamentara britanică Jo Cox împuşcată şi înjunghiată mortal

Parlamentara laburistă Jo Cox este la pragul dintre viaţă şi moarte după ce a fost împuşcată în localitatea Birstall. Ambele tabere ale referendumului privind Brexit-ul şi-au suspendat campaniile după atac.
Parlamentara laburistă britanică Jo Cox.
Parlamentara laburistă britanică Jo Cox. (Captură Foto)

UPDATE. Poliţia din Marea Britanie a anunţat că deputata Jo Cox a încetat din viaţă.

* * *

Mass media britanică a raportat că Jo Cox a fost rănită grav în atacul armat, care a avut loc în apropierea circumscripţiei sale electorale în localitatea Birstall, situată în apropierea oraşului Leeds.

Agenţia britanică de ştiri Press Association a citat martori oculari afirmând că Jo Cox părea să fi fost implicată într-o altercaţie cu un bărbat pe stradă, a cărui armă s-a descărcat de două ori. Cox a rămas întinsă pe jos, sângerând. În plus, un alt bărbat a fost de asemenea rănit.

Unele raporte sugerează că atacatorul avea şi un cuţit şi este posibil să o fi înjunghiat pe Cox, care este parlamentar pentru Batley şi Spen.

Sky News a citat surse ale Partidului Laburist afirmând că Jo Cox, în vârstă de 41 de ani şi mamă a doi copii, a fost transportată la spital cu elicopterul şi că starea ei este critică.

Pe moment nu a fost declarat niciun motiv pentru atac, dar laburista Maria Eagle a scris pe Twitter că atacatorul a strigat “Britain First”, numele unei mişcări şi al unui partid ultra-naţionalist, de extremă dreapta. Declaraţia lui Eagle a fost confirmată de mai mulţi martori aflaţi la faţa locului, a raportat presa britanică.

Poliţia susţine că un bărbat de 52 de ani a fost arestat după incident, care a avut loc în jurul orei locale 13:00 (12:00 UTC).

Pe Twitter, premierul britanic David Cameron a declarat că “suntem alături de Jo şi familia ei”, în timp ce liderul laburist Jeremy Corbyn a susţinut că este “profund şocat” de incident.

Cox a fost aleasă în Parlamentul britanic în 2015 după ce a fost activist umanitar la Oxfam.

După atac, taberele pro şi anti UE şi-au suspendat campaniile, la doar o săptămână până la controversatul referendum asupra ieşirii sau rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.