Parlamentara britanică Jo Cox împuşcată şi înjunghiată mortal

Parlamentara laburistă Jo Cox este la pragul dintre viaţă şi moarte după ce a fost împuşcată în localitatea Birstall. Ambele tabere ale referendumului privind Brexit-ul şi-au suspendat campaniile după atac.
Parlamentara laburistă britanică Jo Cox.
Parlamentara laburistă britanică Jo Cox. (Captură Foto)

UPDATE. Poliţia din Marea Britanie a anunţat că deputata Jo Cox a încetat din viaţă.

* * *

Mass media britanică a raportat că Jo Cox a fost rănită grav în atacul armat, care a avut loc în apropierea circumscripţiei sale electorale în localitatea Birstall, situată în apropierea oraşului Leeds.

Agenţia britanică de ştiri Press Association a citat martori oculari afirmând că Jo Cox părea să fi fost implicată într-o altercaţie cu un bărbat pe stradă, a cărui armă s-a descărcat de două ori. Cox a rămas întinsă pe jos, sângerând. În plus, un alt bărbat a fost de asemenea rănit.

Unele raporte sugerează că atacatorul avea şi un cuţit şi este posibil să o fi înjunghiat pe Cox, care este parlamentar pentru Batley şi Spen.

Sky News a citat surse ale Partidului Laburist afirmând că Jo Cox, în vârstă de 41 de ani şi mamă a doi copii, a fost transportată la spital cu elicopterul şi că starea ei este critică.

Pe moment nu a fost declarat niciun motiv pentru atac, dar laburista Maria Eagle a scris pe Twitter că atacatorul a strigat “Britain First”, numele unei mişcări şi al unui partid ultra-naţionalist, de extremă dreapta. Declaraţia lui Eagle a fost confirmată de mai mulţi martori aflaţi la faţa locului, a raportat presa britanică.

Poliţia susţine că un bărbat de 52 de ani a fost arestat după incident, care a avut loc în jurul orei locale 13:00 (12:00 UTC).

Pe Twitter, premierul britanic David Cameron a declarat că “suntem alături de Jo şi familia ei”, în timp ce liderul laburist Jeremy Corbyn a susţinut că este “profund şocat” de incident.

Cox a fost aleasă în Parlamentul britanic în 2015 după ce a fost activist umanitar la Oxfam.

După atac, taberele pro şi anti UE şi-au suspendat campaniile, la doar o săptămână până la controversatul referendum asupra ieşirii sau rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe