Cardinalul George Pell declarat vinovat pentru abuzuri sexuale împotriva minorilor

Cardinalul australian George Pell
Cardinalul australian George Pell (Getty Images)

Un oficial de rang înalt al Bisericii Catolice, însărcinat cu finanţele Vaticanului, care a ajutat în procesul de alegere a papilor, a fost găsit vinovat pentru atacarea sexuală a doi băieţi din corul bisericii în anii 1990, potrivit rapoartelor media australiene. Pell a insistat că este nevinovat.

Cardinalul George Pell, trezorierul Vaticanului şi consilier de rang înalt al Papei Francisc, a fost condamnat pentru molestarea a doi băieţi din corul bisericii, a declarat marţi o instanţă din Australia, potrivit Deutsche Welle.

O instanţă australiană l-a declarat vinovat pe cardinalul Pell pentru cinci capete de acuzare, unul pentru abuz sexual şi alte patru pentru acte indecente. Incidentele, care au implicat doi copii cu vârste de 13 ani, au avut loc la Catedrala Sfântul Patrick din Melbourne în anii 1990.

Un juriu format din 12 membri a pronunţat verdictul unanim în 11 decembrie 2018, însă tribunalul a emis un ordin care a împiedicat mass media să raporteze despre acest proces, început în mai 2018. Ordinul de interdicţie a fost ridicat marţi, după ce procurorii au decis că nu vor avansa cu un al doilea proces împotriva Cardinalului care implică acuzaţii separate privind abuzuri sexuale.

Pell, acum în vârstă de 77 ani, dar având 55 de ani când a comis abuzurile, a fost condamnat pentru că a forţat doi băieţi să facă sex oral în sacristia Catedralei Sfântul Patrick, unde a ocupat funcţia de arhiepiscop. Celelalte capete de acuzare au legătură cu atingerea indecentă a băieţilor.

Cele cinci capete de acuzare pot aduce o sentinţă de maxim 50 de ani de închisoare. O sesiune pentru sentinţă finală va începe miercuri.

Pell şi-a menţinut nevinovăţia pe durata procesului şi avocaţii săi vor face apel. Cardinalul nu a depus mărturie în timpul procesului şi, în schimb, juriului i s-a prezentat o înregistrare video în care poliţia australiană l-a interogat pe Pell la Roma în 2016, când acesta a negat cu tărie acuzaţiile.

“Acuzaţiile implică un comportament ruşinos şi dezgustător, contrar învăţăturilor bisericii pe care am reprezentant-o în cursul vieţii mele”, a declarat Pell poliţiei.

De asemenea, juriului i s-a prezentat o înregistrare video cu o mărturie a unei victime, care a descris cum Pell l-a supus la abuzuri sexuale.

Identitatea victimei nu este cunoscută, iar instanţa a cerut mass mediei să nu-i ia interviu acestuia sau familei sale. Într-o declaraţie după verdict, victima a refuzat să comenteze cazul, însă a susţinut că s-a confruntat cu “necinste, singurătate, depresie şi chinuri” ca supravieţuitor al acestor tipuri de abuzuri.

Cea de-a doua victimă a murit din cauza unei supradoze de heroină în 2014, fără a discuta vreodată despre abuzurile la care a fost supusă.

Verdictul a fost anunţat la puţin timp după ce Papa Francisc a convocat o conferinţă a liderilor catolici la Vatican pentru abordarea multiplelor scandaluri sexuale care au zguduit Biserica Catolică în ţări precum Chile, Germania şi Statele Unite.

Pell este oficialul catolic cu cel mai înalt rang condamnat pentru abuzuri sexuale. El şi-a luat concediu în 2016 ca trezorier al Vaticanului din cauza acuzaţiilor. În decembrie 2018, Vaticanul a anunţat că Pell a fost înlăturat din funcţia de consilier al Papei, fără să comenteze procesul împotriva cardinalului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe