Controverse şi suspiciuni. Meleşcanu vorbeşte despre candidatura sa la prezidenţiale

Fostul şef al SIE, actual candidat la Preşedinţie, Teodor Meleşcanu, a vorbit marţi seară, la Realitatea TV, despre candidatura sa la cea mai înaltă funcţie în stat.
Andrei Pricopie
24.09.2014

alte articole

Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
24.09.2014

Fostul şef al SIE, actual candidat la Preşedinţie, Teodor Meleşcanu, a vorbit marţi seară, la Realitatea TV, despre candidatura sa la cea mai înaltă funcţie în stat.

"Ceea ce m-a determinat este că, din păcate, niciunul din candidaţii potenţiali nu ar fi potrivit pentru funcţia de preşedinte. Doresc să prezint o alternativă pentru cetăţenii României. Dincolo de o lipsă a ambasadorului american, ne aflăm într-un spaţiu vulnerabil şi un preşedinte trebuie să asigure securitatea României care nu mai depinde de noi. Securitatea noastră depinde de securitatea internaţională, trebuie să fii jucător. Am cea mai mare experienţă şi cea mai mare expertiză. Este un moment crucial! Cred că este necesar, ca şi în politica externă, România să fie jucătoare. (...) La vârsta mea nu am nici cea mai mică intenţie să stric imaginea carierei mele. Înţeleg că acest mandat va fi pentru mine esenţial şi el mă va defini, nu funcţia pe care am avut-o la SIE sau în alte locuri. Asta va fi performanţa. Sunt un om care nu îmi permit să fac greşeli. Nu am poliţe de plătit niciunui politician", a declarat Teodor Meleşcanu.

"Eu sunt convins că această candidatură poate motiva pe unii să vină la vot! Sunt în favoarea liberalismului ordonat. Mă bazez pe faptul că lumea înţelege că e nevoie de un preşedinte care să adune oamenii. Cred că demult nu am mai fost într-o asemenea situaţie internaţională atât de dificilă", a mai adăugat fostul şef al SIE.

Meleşcanu a mai susţinut că a luat decizia de a candida sâmbătă, atunci când un om de afaceri i-a spus că există semnături şi l-a întrebat dacă vrea să îşi asume responsabilitatea.

Pe de altă parte, încă de la mijlocul lunii august, presa scria că o eventuală candidatură a lui Meleşcanu la prezidenţiale este mai mult decât un zvon. Consiliul Naţional al Societăţii Civile (CNSC), coordonat de colonelul Mircea Dogaru, şeful militarilor în rezervă, care voia în 2012 desfiinţarea DNA, a Curţii Constituţionale, ANI, CNSAS, strângea semnături pentru şeful SIE.

"Mircea Dogaru ce pare să se erijeze în şef de campanie al lui Meleşcanu este cel care in 2012 sustinea desfiintarea CCR, DNA, ANI, practic desfiinţarea statului de drept. Mircea Dogaru şi acoliţii săi sunt cei care au alimentat protestele susţinute de USL în 2012 împotriva PDL. Acum Dogaru susţine că a strâns semături pentru Meleşcanu. Am însă o nedumerire. E cam bizar că s-au strâns peste 200.000 de semnături fără să afle nimeni. Adică fără corturi în Bucureşti fără campanie vizibilă de strângere de semnături? O fi fost o acţiune din asta de gherilă, a semnat lumea în calndestinitate pe la colţ de stradă sub protecţia întunericului", a comentat marţi jurnalistul Biro Attila.

CNSC se recomandă drept exponentul unor sindicate, ONG-uri şi cetăţeni "dezgustaţi de politicianism", şi afişează pe site-ul său mesaje anti-"băsiste" şi de solidaritate cu participanţii la mitingul convocat de Antena 3 la Cotroceni, miting degenerat în violenţe la adresa unor jurnalişti.

Conexiuni suspecte între Meleşcanu, colonelul Dogaru şi ideologul Kremlinului

"Teodor Meleşcanu, până ieri (luni - n.r.) şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), îşi depune candidatura la Preşedinţie, după ce semnăturile i-au fost strânse, în timp ce se afla la conducerea SIE, de sindicatul pro-rus al cadrelor militare în rezervă, condus de colonelul Dogaru. Colonelul Dogaru este cel care a semnat în 2012 un protocol cu PSD şi PNL pentru desfiinţarea Curţii Constituţionale, DNA, ANI şi CNSAS. Legătura dintre sindicatul colonelului Dogaru şi agenţii de influenţă ruşi este de notorietate. Alexandr Dughin, consilier personal al lui Putin şi ideologul din spatele conceptului de Euroasia, a fost în repetate rânduri la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu colonelul Dogaru", a declarat fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei.

Macovei îl invită pe Teodor Meleşcanu să răspundă la două întrebări:

"1. Cum este posibil ca o organizaţie pro-rusă din România care are legături cu Alexandr Dughin, consilier personal al lui Putin, să strângă semnături pentru candidatura sa la preşedinţia României, în timp ce era director al SIE, serviciu care se ocupă cu "apărarea României şi a intereselor sale" de duşmanii ei externi?

. Cum este posibil ca o organizaţie pro-rusă din România care are legături cu Alexandr Dughin, consilier personal al lui Putin, să strângă semnături pentru candidatura sa la preşedinţia României, în timp ce era director al SIE, serviciu care se ocupă cu "apărarea României şi a intereselor sale" de duşmanii ei externi?

2. Cine a semnat pentru candidatura lui Meleşcanu? Cadrele militare din subordinea lui şi ale lui Dogaru? Mă îndoiesc că s-au strâns semnături de la oameni, pe stradă, cât timp Meleşcanu era şeful SIE".

"Am depus 450.000 de semnături. Domnul Dogaru nu a strâns semnături pentru mine. În calitate de preşedinte de sindicat a comunicat tuturor că există 2 candidaţi potriviţi: Ioan Ghişe şi Teodor Meleşcanu. Ghişe ca independent şi eu nu eram hotărât. Marea majoritatea a semnăturilor le-au strâns tinerii din societatea civilă şi m-am gândit că trebuie să răspund unei asemenea chemări. Am considerat că trebuie să îmi asum această responsabilitate", a dat lămuriri în cursul zilei de marţi Teodor Meleşcanu.

În ceea ce priveşte relaţia sa cu colonelul Mircea Dogaru, Meleşcanu a explicat: "Este relaţia cu toţi cei care mă sprijină la candidatură. Ştiu că s-au făcut referiri că în luări de poziţie dânsul a fost critic la adresa DNA, ANI. În România, crearea DNA, ANI şi altor instituţii a răspuns nevoii".

Traian Rece, susţinătorul de care s-a dezis Meleşcanu

Nu doar colonelul Dogaru şi CNSC l-au ajutat pe fostul şef SIE în campania sa de strangere a semnaturilor, ci şi Traian Rece, presedintele interimar al Partidului Democratiei Sociale (PDS). Potrivit B365.ro, Traian Rece, fost senator si trezorier PSD la sfarsitul anilor 90, ar fi fost implicat în una dintre cele mai mari reţele de rambursare ilegală a TVA-ului demontată de politişti în anul 2000, în urma căreia nu a fost însă condamnat.

Traian Rece a declarat miercuri, la postul B1 TV, că prima discuţie cu Meleşcanu despre candidatura sa ar fi avut loc acum aproximativ trei luni, şi de atunci a cheltuit din banii firmelor sale 200.000 euro pentru strângerea semnaturilor. Acum însă, Traian Rece anunţă că formaţiunea sa nu îl mai susţine pe Meleşcanu, dupa ce acesta s-a dezis public de PDS.

"Meleşcanu m-a chemat acasa să-l ajut pentru că aveam experienţă în două campanii electorale", a precizat Traian Rece, adăugând că, înainte de interviul de marţi de la Realitatea TV, Meleşcanu i-a transmis că PDS trebuie să facă un pas în spate pentru că este perceput drept partid extremist de stânga, potrivit Hotnews.ro

Presedintele interimar al PDS susţine că va depune o contestaţie la Biroul Electoral Central pentru a bloca candidatura lui Meleşcanu, ţinând cont de faptul că partidul care l-a susţinut şi-a retras acum sprijinul. Totodată, acesta a anunţat că va incerca să recupereze şi cei 200.000 euro investiţi în campania lui Meleşcanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor