Premierul indian îi netezeşte calea spre putere lui Rahul Gandhi

Premierul indian, Manmohan Singh, nu se va prezenta pentru un al treilea mandat la alegerile generale convocate în primăvara acestui an.
Premierul indian Manmohan Singh. (HARISH TYAGI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.01.2014

Premierul indian, Manmohan Singh, nu se va prezenta pentru un al treilea mandat la alegerile generale convocate în primăvara acestui an. La 81 de ani şi după ce a condus ţara în ultimul deceniu, Singh îi lasă cale liberă lui Rahul Gandhi, ultimul membru al dinastiei Nehru-Gandhi, pentru a fi ales viitor candidat oficial al Partidului Congresului, notează luni ziarul El Mundo.

'Peste câteva luni, după alegerile generale, voi preda ştafeta unui nou prim-ministru', a anunţat Singh duminică, la o conferinţă de presă, a treia în cei nouă ani de putere şi fidelă imaginii sale de om scump la vorbă. Prin acest anunţ se netezeşte calea spre putere a tânărului Gandhi, pe care toată lumea îl vede ca viitor aspirant al partidului. 'Rahul Gandhi are toate meritele pentru a fi desemnat candidat la postul de prim-ministru şi sper ca partidul nostru să ia această decizie la momentul potrivit', a asigurat Singh în faţa mass-media.

În vârstă de 43 de ani, Rahul este omul care întruchipează speranţele Partidului Congresului. El este fiul preşedintei partidului, Sonia Gandhi, şi actualul vicepreşedinte al formaţiunii. Mesajul de duminică a fost un nou imbold primit de nepotul fostului premier Rajiv Gandhi, asasinat în 1991. Dacă va urma paşii lui Singh, ultimul Gandhi va prelua ştafeta din mâinile celui considerat în India un premier modest şi integru, unul dintre cei mai cinstiţi care s-au perindat în fruntea ţării. Opozanţii îl critică tocmai pentru lipsa mâinii forte în a aborda problemele ţării. El este criticat şi pentru lipsa lui de leadership, mai ales de cei care cred că în spatele lui s-ar afla Sonia Gandhi, pe care mulţi o consideră cea mai puternică femeie a ţării.

Singh a ajuns în fruntea ţării în 2004, iar prima sa etapă a fost marcată de succese economice - mai ales în domeniul rural şi agricol - ca urmare a ieşirii din izolarea nucleară după acordul istoric cu SUA. După câştigarea celui de-al doilea mandat, în 2009, imaginea sa de lider s-a consolidat. 'Partidul va fi la înălţimea aşteptărilor', a spus el atunci. Curând s-a văzut că aşteptările erau prea mari, iar succesele economice nu s-au putut menţine. India a trecut de la o creştere istorică de 8%, în primul deceniu al acestui secol, la o creştere de sub 5% în ultimul trimestru al anului trecut.

Guvernul indian a fost afectat în ultimii ani şi de o serie de scandaluri de corupţie, care i-au erodat imaginea. O piatră de moară căreia va trebui să-i facă faţă Rahul Gandhi, dacă se prezintă la alegerile unde, potrivit sondajelor, are puţine sorţi de izbândă. Partidul Congresului are puţine şanse să câştige alegerile în faţa partidului de opoziţie Bharatiya Janata, condus de Narendra Modi.

Deşi cablogramele dezvăluite de WikiLeaks îl definesc drept 'un om lipsit de consistenţă', Rahul Gandhi este văzut în interiorul Partidului Congresului drept singurul cu suficientă forţă pentru o contracara pe Narendra Modi, care porneşte ca favorită. 'Cred sincer că va fi un dezastru pentru ţară dacă Modi va fi aleasă prim-ministru', a declarat Singh în discursul său de adio. După plecarea actualului premier, toţi ochii se vor îndrepta asupra lui Rahul, care va trebui să pronunţe oficialul 'da, vreau' şi care ar putea sau nu salva imaginea executivului, conchide El Mundo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor