Noi scurgeri radioactive la Fukushima

Muncitori în salopete îşi aşteaptă intrarea în reactorul nuclear Fukushima Daiichi.
Muncitori în salopete îşi aşteaptă intrarea în reactorul nuclear Fukushima Daiichi. (DAVID GUTTENFELDER/AFP/Getty Images)

TEPCO, compania responsabilă de centrala nucleară de la Fukushima, grav avariată de un cutremur devastator urmat de tsunami, în urmă cu doi ani, anunţă o nouă scurgere de apă radioactivă la un rezervor, o problemă similară fiind sesizată în urmă cu câteva luni, când din rezervorul avariat s-a scurs o mare cantitate de lichid contaminat, informează AFP.

Problema a fost observată vineri, ora locală 08.50 (01:50 ora României) de un tehnician al unei companii partenere Tokyo Electric Power (Tepco) aflat la faţa locului, informează compania într-un comunicat, menţionând că la fiecare patru secunde, din rezervorul avariat se scurge o picătură de lichid contaminat.

O măsurătoare efectuată la 50 de centimetri de punctul în care apa picură a relevat o radioactivitate de 30 millisieverţi pe oră, nivel destul de ridicat, care însă se datorează în principal razelor beta, de care lucrătorii se pot proteja cu uşurinţă.

Scurgerea se află la o înălţime de 2,5 metri, în partea inferioară a unui enorm rezervor cilindric format din plăci de oţel.

O problemă similară a fost înregistrată în agust a.c. când dintr-un rezervor avariat s-au scurs peste 300 de tone de apă radioactivă, incidentul fiind calificat drept "grav" de Autoritatea de reglementare nucleară şi clasat la nivelul 3 pe o scară internaţională a evenimentelor nucleare (Ines), care numără şapte trepte.

Aceste rezervoare, dintre care cele mai mari măsoară 11 metri înălţime şi 12 în diametru, au fost montate în grabă în complexul atomic pentru a limita scurgerea a sute de mii de tone de apă contaminată care se află aici. Această apă provine de la udarea continuă a reactoarelor pentru a se răci. O parte este reciclată, dar, în parte şi din cauza apei subterane, un excedent de 400 de tone este generat în fiecare zi, iar acesta trebuie debarasat parţial de cesiu 134/137 şi stocat.

Fukushima pe scurt

Pe 11 martie 2011 un puternic cutremur urmat de un tsunami au avariat grav centrală de la Fukushima. De atunci, centrala este udată în permanenţă, pentru a o răci. În fiecare zi, echipele de intervenţie TEPCO injectează 350 metri cubi de apă în reactoarele 1, 2 şi 3, cantitate necesară pentru a menţine temperatura din reactoare la o valoare sub 150 de grade. Dar ce se întâmplă cu toată această apă?

Structura reactoarelor este fisurată şi apa se infiltrează în subsol unde "băltesc", în permanenţă în jur de 90.000 de tone de lichid contaminat. Operatorii Tepco au instalat pompe care extrag în jur de 750 de metri cubi de apă din subsolurile Fukushimei, în fiecare zi. O parte din această apă este tratată şi reintrodusă în circuitul lichidului de răcire. Rezultă 400 de metri cubi de apă contaminată/zi care merge înspre rezervoarele de stocare.

De la declanşarea catastrofei şi până în prezent, în miile de rezervoare de la Fukushima s-au strâns peste 340.000. de tone de apă contaminată. Problema este, că la ritmul în care se strânge lichidul contaminat, trebuie construit câte un nou rezervor la fiecare 60 de ore. La un asemenea ritm de construcţie, finisajele rezervoarelor lasă de dorit, şi apar scurgeri, cu radiaţiile aferente.

Acestea pun în pericol sănătatea celor 3.000 de muncitori aflaţi pe şantier.

Oceanul este şi el ameninţat. În fiecare zi, 300 de metri cubi de apă contaminată se scurg în ocean. Dacă nu se schimbă nimic în modul de răcire al centralei, până la finele lui 2015, cantitatea de apă contaminată care se scurge în ocean se va dubla.

TEPCO intenţionează să înlocuiască actualul model de rezervoare cu plăci puţin fiabile, cu alte modele mai sigure, şi să mărească capacitatea de stocare la 800.000 de tone în 2016, faţă de 340.000 de tone cât este în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe