Iran a denunţat rolul sugerat de SUA în cadrul negocierilor de pace de la Geneva

Ministrul de Externe iranian Mohammad Javad Zarif (ST) şi secretarul de stat american John Kerry (DR).
Ministrul de Externe iranian Mohammad Javad Zarif (ST) şi secretarul de stat american John Kerry (DR). (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Guvernul de la Teheran a scos în evidenţă, luni, suportul pe care vrea să-l aducă pentru încheierea războiului civil din Siria, însă a denunţat rolul suplimentar sugerat de Statele Unite în cadrul negocierilor de pace de la Geneva, deoarece nu-i ”respectă demnitatea”, notează RT.com.

În cadrul unei conferinţe privind negocierile de pace ce vor avea loc la Geneva pe tema conflictului din Siria, purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe Iranian, Marzieh Afkham, a declarat:

”Ca să ia parte la conferinţa Geneva II, Republica Islamică a Iranului nu va accepta nicio propunere ce nu-i respectă demnitatea.”

Oficialul iranian a mai subliniat că Siria are nevoie de o rezoluţie soluţionată intern în cadrul negocierilor de la Geneva II, prima sesiune a conferinţelor fiind programată pe 22 ianuarie.

”De la începutul crizei siriene, Republica Islamică a Iranului a susţinut că o soluţie politică va fi singura opţiune ce va dezamorsa tensiunile din ţară şi a apreciat întodeauna strategiile ce vor apăra drepturile poporului sirian prin dialog sirian-sirian”, a precizat purtătorul de cuvânt, conform Iranian Press TV.

Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, s-a arătat în favoarea participării Teheran-ului la negocierile de pace, notează AP.

Declaraţiile oficialului iranian au venit la o zi după ce Secretarul de Stat al Statelor Unite, John Kerry, a sugerat, în contextul participării la conferinţa de pace, ce rol ar putea juca Iranul în procesul de pace din Siria.

”Ar putea ei contribui având un rol minor ? Există moduri ca ei, teoretic cel puţin, să conteze ? Poate delegaţia lor ce se află deja în Geneva... să fie acolo pentru a ajuta procesul ? Ar putea exista moduri prin care ei ar putea să facă asta”, a precizat John Kerry.

Statele Unite se opun ca Iranul să participe la negocierile de la Geneva II, având la bază faptul că aceştia nu au fost de acord cu contextul conferinţei Geneva I de anul trecut. Alături de Statele Unite, conform Reuters, şi alte state s-au opus participării statului islamic la negocierile de pace, printre care şi adversarul regional al acestora, Arabia Saudită.

În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite, Marie Harf, a subliniat rolul pe care Iranul îl poate adopta în cadrul conflictului intern din Siria.

”Aceştia ar trebui să demonstreze că ei ar face lucruri care sunt mai puţin distructive pentru Siria”, a precizat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe