Năstase ar putea sta după gratii mai puţin de un an, chiar dacă a primit 4 ani

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

Chiar dacă a fost condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian, Adrian Năstase ar putea executa mai puţin de un an, întrucât el poate să ceară eliberarea condiţionată după 16 luni, din care ar putea fi scăzute opt luni de detenţie din dosarul "Trofeul calităţii".

Avocaţii lui Năstase au declarat că urmează să introducă la Tribunalul Bucureşti o cerere de contopire a pedepselor pe care le-a primit fostul prim ministru în dosarul Zambaccian (patru ani) şi în "Trofeul calităţii" (doi ani).

Înseamnă că primeşte patru ani de închisoare, dar există posibilitatea ca judecătorul care analizează cererea de contopire a pedepselor să adauge, dacă crede că este necesar, un spor de pedeapsă.

Dacă în urma contopirii pedeapsa va fi de patru ani (48 de luni), Adrian Năstase ar putea să ceară eliberarea condiţionată după 16 luni. El are dreptul să ceară eliberarea condiţionată după ce ispăşeşte o treime din pedeapsă, deoarece are peste 60 de ani, a explicat unul dintre avocaţii săi, Viorel Roş, pentru Mediafax.

Conform art.59 din Codul Penal, Adrian Năstase poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei "condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale".

Având în vedere că a executat opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani în dosarul "Trofeul calităţii", Năstase ar putea cere liberarea condiţionată după numai opt luni.

Însă avocatul Ion Cazacu a afirmat că nu face "calcule matematice" şi că numai un judecător de la Tribunalul Bucureşti poate stabili cu exactitate perioada pe care Năstase urmează să o petreacă în penitenciar în urma condamnării în dosarul Zambaccian.

Instanţa supremă l-a condamnat luni, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, iar soţia sa, Dana Năstase, a primit trei ani cu suspendare, pe când Irina Jianu, fost inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii a primit patru ani cu executare.

Fostul prim-ministru a fost acuzat în acest caz că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de cca. 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Foloasele constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". El a fost închis pe 26 iunie 2012 şi eliberat pe 18 martie 2013, după ce i-a fost admisă cererea de eliberare condiţionată de către Tribunalul Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne