Consumaţi Nutella? Iată ce trebuie să ştiţi

Nutella (pixabay.com)
Bety Anghelescu
01.12.2018

Unul dintre ingredientele cele mai importante pentru produsele producătorului de dulciuri Ferrero sunt alunele de pădure. Acestea sunt cultivate în Chile, printre altele - în condiţii îndoielnice, aşa cum relatează jurnalista Sophia Boddenberg într-un articol publicat în DW.COM.

Producţia de alune de pădure din Chile este în plină expansiune. 95% dintre alunele chiliene au fost exportate în Italia anul trecut, potrivit cifrelor de la Ministerul Agriculturii din Chile. Principalul client este Ferrero, cu mai mult de jumătate din produsele companiei conţinând alune, printre care se află şi populara cremă Nutella Nuss Nougat. Cererea mondială pentru Nutella creşte în mod constant.

Cele mai multe alune de la Ferrero sunt cultivate în Turcia şi Italia. Dar importanţa statului Chile ca producător este în creştere. „Dorim să extindem producţia în Chile şi să transformăm ţara într-un furnizor major pentru Ferrero”, a declarat Lucio Gomiero, managerul companiei, în 2015, pentru ziarul chilian El Mercurio.

Ferrero s-a stabilit în 1991 sub numele de Agrichile în ţara sud-americană. Un avantaj este că în Chile este vară atunci când în emisfera nordică este iarnă. Potrivit site-ului companiei, suprafaţa cultivată cu alune anul trecut a fost de 3.500 de hectare şi se estimează că anul acesta va depăşi 4.200 de hectare. Plantaţiile sunt situate în trei regiuni din sudul Chile: El Maule, Biobío şi La Araucanía. Producţia agricolă a crescut cu 16% în 2018, ajungând la 23 milioane de tone.

Legislaţia mediului din Chile

Un motiv pentru creşterea producţiei de alune în Chile este probabil legislaţia prea blândă a mediului. Lipsa reglementărilor privind utilizarea pesticidelor face agricultura mai rentabilă şi mai eficientă. Pe plantaţiile de alune se foloseşte probabil glifosatul carcinogen. Agrichile este de asemenea suspectată de utilizarea pesticidului toxic paraquat. Paraquat a fost produs de compania engleză Imperial Chemical Industries, a cărei divizie agricolă face parte astăzi din compania elveţiană Syngenta. În Chile, toxina de mediu este comercializată de Arysta şi Anasac

Investigaţiile Reţelei de Acţiune împotriva pesticidelor din Chile RAP (Red de Acción en Plaguicidas y sus Alternativas en Chile) avertizează că utilizarea de paraquat poate duce la insuficienţă renală, dificultăţi de respiraţie, dureri pulmonare, leziuni oculare şi hepatice, leziuni severe ale pielii, decesul sau afectarea embrionului uman. Pesticidul paraquat este interzis în Uniunea Europeană, dar nu în Chile.

„Am încercat ani de zile să obţinem interzicerea pesticidului paraquat în Chile”, spune María Elena Rozas de la Reţeaua de acţiune împotriva pesticidelor din Chile. „Dar lobby-ul companiilor transnaţionale este mai puternic. Syngenta a venit cu o echipă de avocaţi şi a vorbit cu personalul Ministerului Agriculturii. Am putut obţine doar o uşoară restricţie. Paraquat nu ar trebui să mai fie folosit pe calea aerului.”

Sunt afectaţi copiii şi femeile

În SUA, un studiu a demonstrat că paraquat poate provoca leziuni ale sistemului nervos şi boala Parkinson. Sunt afectaţi în mod deosebit copiii şi adolescenţii care trăiesc în imediata apropiere şi femeile care lucrează pe plantaţii.

Andrei Tchernitchin este toxicolog în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii din Chile. El examinează efectele otrăvurilor agricole asupra sănătăţii. „Contactul prenatal şi timpuriu al copiilor cu toxine de mediu cauzează daune ireversibile. În acest timp receptorii hormonali ai celulelor sunt programaţi pentru tot restul vieţii. Dacă mama şi copilul sunt în contact cu substanţa chimică pentru câteva zile, celula poate face o greşeală şi poate programa mai mulţi sau mai puţini receptori. Această diferenţă provoacă leziuni neuronale şi duce la deteriorarea sănătăţii, când sunt implicaţi neurotransmiţători şi receptori hormonali”, relatează aceeaşi publicaţie.

În Chile există foarte puţine studii privind efectele toxinelor de mediu. Nu există activitate în acest sens din partea Ministerului Mediului sau a Ministerului Sănătăţii, relatează María Elena Rozas. „Singurul lucru care îi interesează pe politicienii chilieni sunt datele economice. Ei doresc o creştere economică mai mare dar nu le pasă de sănătate şi le este indiferent mediul înconjurător”, spune ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor