Tastatură de fabricaţie chineză trimite date către un server al Alibaba Group

Tastatură de fabricaţie chineză Mantistek GK2 (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.11.2017

Populara tastatură 104-key Mantistek GK2 Mechanical Gaming Keyboard aparent a fost surprinsă înregistrând pe ascuns tot ceea ce tastează utilizatorii şi trimiţând informaţiile către un server administrat de Alibaba Group.

Acest keylogger incorporat în Mantistek GK2 Mechanical Gaming Keyboard a fost observat de câţiva posesori ai tastaturii care au intrat pe un forum online pentru a discuta despre această problemă.

Potrivit website-ului Tom’s Hardware, tastatura Mantistek foloseşte programul Cloud Driver poate colecta informaţii analitice, dar a fost surprinsă trimiţând informaţii sensibile către un server asociat cu Alibaba.

După o analizare mai profundă a problemei, echipa Tom’s Hardware a descoperit că tastatura Mantistek nu include un keyblogger cu drepturi depline. În schimb, acesta înregistrează de câte ori a fost apăsată o tastă şi trimite aceste date înapoi la anumite servere online.

Utilizatorii afectaţi au furnizat de asemenea un screenshot care arată cum toate apăsările de taste pentru texte simple colectate de tastatură sunt încărcate pe un server chinez localizat la adresa IP: 47.90.52.88.

Înregistrarea şi încărcarea acestor date fără consimţământul utilizatorilor reprezintă o încălcare a încrederii şi periclitează securitatea sistemelor prin scurgerea de informaţii sensibile.

Alibaba Group vinde de asemenea şi servicii cloud precum Google şi Amazon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor