Jumătate din produsele vândute pe Amazon sunt falsuri, dezvăluie un raport oficial
alte articole
Un raport din ianuarie 2018 adresat Preşedintelui Donald Trump şi Comisiei pentru Finanţe din Senatul SUA avertizează că multe dintre produsele de pe Amazon sunt contrafăcute.
Raportul, publicat de GAO (United States Government Accountability Office), a dezvăluit că aproximativ 50% din produsele achiziţionate prin intermediul celor mai importante cinci companii de comerţ electronic (e-commerce) sunt falsuri.
GAO a efectuat o investigaţie secretă a vânzărilor de produse contrafăcute din comerţul electronic.
Dintre cele 47 de produse (inclusiv adidaşi, ceşti suvenir, truse de machiaj şi încărcătoare de telefon pentru călătorie) pe care autorii raportului le-au cumpărat prin intermediul Amazon, Walmart, eBay, Sears Marketplace şi Newegg, 20 dintre ele erau falsuri.
Pierderi de milioane
Conform Global Brand Counterfeiting Report, 2018 cantitatea totală de mărci contrafăcute a ajuns la 1,2 trilioane de USD în 2017 şi va ajunge la 1,82 trilioane de USD până în 2020. Raportul include contrafacerea tuturor tipurilor de echipamente / produse, de la articole de apărare până la ceasuri.
Raportul estimează că pierderile economice cauzate de mărcile contrafăcute din comerţul electronic s-au ridicat, la nivel mondial, la 323miliarde de USD în anul 2017.
Sunt afectaţi proprietarii afacerilor mici
Platforme precum Amazon au favorizat ca brandurile mici să îşi vândă produsele unui număr mare de clienţi, dar au permis, de asemenea, ca unii falsificatori să le afecteze afacerile, informează situl web Bles.
Sassa Akervall obţine de la Amazon o mare parte din vânzările de protecţii dentare pe care familia sa le-a inventat. Antreprenoarea din Michigan a declarat că versiunile false ale produsului de pe site i-au redus preţul şi astfel afacerea i-a fost afectată. Ea a raportat problema în mod repetat la Amazon, dar falsurile continuă să reapară, raportează Wall Street Journal.
„Este frustrant”, a spus Sassa Akervall, adăugând că produsele contrafăcute şi evaluările negative ale clienţilor înşelaţi au afectat reputaţia mărcii sale.
Amazon a asigurat că interzice vânzarea de produse contrafăcute. „Investim masiv pentru a proteja integritatea magazinelor noastre”, a spus o purtătoare de cuvânt într-o declaraţie şi „va continua să-i urmărească agresiv pe cei care deteriorează experienţa clienţilor şi furnizorilor noştri”.
50% din produsele Amazon sunt falsuri
„Amazon are o mare problemă de contrafacere şi de credibilitate, este un comerciant cu amănuntul de produse contrafăcute, aproximativ 50% din vânzările Amazon provin de la 2 milioane de furnizori terţi care pot vinde aproape orice îşi doresc, inclusiv o sursă nesfârşită de falsuri şi replici, cărţi şi bunuri de consum", declară Counterfeit Report, un grup de apărători ai consumatorilor care caută falsuri pe platformele de vânzări online.
Într-un comunicat, Counterfeit Report asigură că Apple a raportat că 90% dintre produsele Apple achiziţionate direct, prin Amazon, sunt falsuri.
Birkenstock, o marcă importantă de încălţăminte, a acuzat Amazon în mod direct că este un "complice" al escrocilor.
Unele branduri, cum ar fi Swatch-ul elveţian, şi-au retras produsele din Amazon în faţa refuzului companiei de „a-şi monitoriza în mod activ site-ul împotriva mărfurilor contrafăcute şi a comercianţilor cu amănuntul neautorizaţi”.
De unde provin aceste falsuri
Conform Global Brand Counterfeiting Report, 2018, între 2012 şi 2016, între 83% şi 90% din falsuri au provenit din China şi Hong Kong.
„China produce peste 90% din produsele contrafăcute din întreaga lume, multe dintre acestea fiind expediate prin poştă către Statele Unite ale Americii prin intermediul site-urilor de comerţ electronic. 80% din vânzările Ebay şi 50% din vânzările Amazon provin de la vânzătorii din întreaga lume de "Marketplace", care exploatează această modalitate ieftină şi eficientă de livrare către consumatorii americani”, afirmă Counterfeit Report într-un comunicat.
Acordul poştal, care este în funcţiune de zeci de ani şi care este supravegheat de către Uniunea Poştală Universală (UPU) a permis vânzătorilor străini să plătească tarife reduse pentru livrările internaţionale. UPU este principalul forum internaţional pentru cooperarea dintre actorii din sectorul poştal şi are 192 de ţări membre.
„Pachetele primesc serviciul de poştă de primă clasă a USPS din Statele Unite, cu serviciul de confirmare a livrării, ceea ce face dificil ca USPS să-şi acopere costurile şi face ca comercianţii cu amănuntul din SUA să nu poată concura. Este mai ieftin de trimis pachete din China decât din cealaltă parte a străzii".
Office Of Inspector General United States Postal Service a raportat că USPS a pierdut 308 milioane de USD între 2010 şi 2014 pentru aplicarea acestor tarife poştale, cunoscute sub numele de "Tarifele Terminale".
Potrivit acestei agenţii, "Tarifele Terminale" se bazează pe acorduri majoritare între ţări, în loc să reflecte costurile reale generate de transportul de bunuri.
Totuşi, acest lucru este pe cale să se schimbe. Preşedintele Donald Trump a ordonat anularea "Tarifelor Terminale", ceea ce îi va afecta grav atât pe falsificatorii de produse cât şi pe vânzătorii frauduloşi, asigură Counterfeit Report.
„Sistemul actual de tarife terminale distorsionează fluxul de pachete mici din întreaga lume prin încurajarea transportului de bunuri din ţări străine, care beneficiază de ratele de rambursare scăzute în mod artificial”, se precizează în comunicatul emis de Casa Albă.
Preşedintele Donald Trump a anunţat joi 30 august că noile tarife vor trebui stabilite înainte de noiembrie 2018.