Constantin despre scandalul cărnii: Să-l luăm ca un caz particular, să nu generalizăm

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în ceea ce priveşte recentul scandal al cărnii de pui infectate cu salmonela că ar fi bine să luăm totul ca un caz particular, nu să generalizăm.
Conferinţa ”AGRI-BUSINESS în profit”. În imagine,  Daniel Constantin (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
06.11.2013

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în ceea ce priveşte recentul scandal al cărnii de pui infectate cu salmonela ar fi bine să luăm totul ca un caz particular, să nu generalizăm.

"Să nu generalizăm. E un sector care a exportat anul trecut de peste 50 de milioane de euro. Sunt cazuri izolate, veterinarii îşi fac datoria şi unde sunt cazuri, vor fi sancţiuni. Sunt pierderi de zeci de milioane de euro. Începând de astăzi sunt foarte multe controale, nu doar la producători, ci şi la laboratoarele private unde se realizează acele teste care permit comercializarea produselor”, a declarat Constantin.

„Vreau să le luăm ca pe un caz particular, nu să generalizăm”, a reiterat ministrul Agriculturii, adăugând că „în România media de îmbolnăviri cu salmonela este de 25% faţă de media Uniunii Europene. Avem date certe. De asta v-am cerut să nu generalizăm”.

O cantitate considerabilă de carne de pui congelată infestată cu salmonela ar fi ajuns în magazine Selgros, livrate de una dintre firmele implicate în dosarul fraudei de 50 de milioane de euro, Avicola Călăraşi.

În plus, din investigaţiile procurorilor DNA a mai rezultat că unul dintre responsabilii Avicola Călăraşi, deşi a fost informat că halele de pui sunt infestate cu salmonella, nu a oprit punerea cărnii în vânzare, ci dimpotrivă, le-ar fi cerut angajaţilor - dintre care cel puţin un medic veterinar - să ascundă aceste lucruri de inspectorii autorităţilor de resort, inclusiv de medicii veterinari.

Aproximativ 16 tone de carne de pui de la Avicola Călăraşi au ajuns în judeţul Suceava, dintre care 12,6 tone au fost deja vândute, în timp ce 3,6 tone au fost sechestrate pentru analize. S-a descoperit că peste 3,4 tone de carne au fost infestate cu salmonela şi prin urmare vor fi incinerate.

La Carrefour au ajuns numai 108,5 kilograme, care au fost sechestrate în totalitate, în timp ce la cantina Colegiului din Gura Humorului au ajuns 120 de kilograme, din care s-a consumat o cantitate de 23,2 kilograme, restul fiind de asemenea sechestrată.

Circa 13,5 tone de carne de pasăre au fost retrase în Bucureşti şi Braşov, în cadrul investigaţiilor care au vizat lanţul de supermarket-uri Selgros, dar până în prezent nu au fost găsite loturi infestate cu tulpina de salmonella periculoasă pentru om, au susţinut reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În Cluj-Napoca a fost retrasă o cantitate de 4 tone de carne care provenea de la Avicola Călăraşi, iar din Prahova a fost o cantitate de peste 2,3 tone de carne de pui congelată din trei loturi provenind de la Avicola Călăraşi, iar potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare, în urma analizelor făcute în două dintre loturile de carne s-a descoperit o „tulpină bacteriană”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor