Scandia Food: Produsele aveau numai ”urme de ADN de cal”

Compania Scandia Food a emis un comunicat, vineri, prin care informează că în produsele retrase de la vânzare în Marea Britanie au fost depistate urme de ADN cabalin într-o cantitate de 1%, şi nu carne de cal, conservele fiind în conformitate cu standardele europene.
Producţie de conserve, 2 noiembrie 2013. (FRED TANNEAU / AFP / Getty Images)
P. P.
02.11.2013

Compania Scandia Food a emis un comunicat, vineri, prin care doreşte să se clarifice faptul că în produsele retrase de la vânzare în Marea Britanie au fost depistate urme de ADN cabalin într-o cantitate de 1%, şi nu carne de cal, conservele fiind în conformitate cu standardele europene şi limitele de conţinut admis în vigoare, potrivit analizelor, conform Mediafax.

Produsele în cauză au fost descoperite de Agenţia Britanică pentru Siguranţa Alimentară şi provin din lotul 13.04.C .

Se mai arată că "la momentul recepţiei efectuate de către Scandia Food pentru materia primă din lotul 13.04.C., aceasta a fost însoţită de acte doveditoare în conformitate cu legislaţia în vigoare".

”Compania Scandia Food subliniază că retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecinţă a unei etichetări neconforme” se explică în comunicat.

Scandia Food pune conţinutul de ADN cabalin pe seama procesului de tranşare şi transportare a materiei prime, aflat sub responsabilitatea furnizorilor de cărnuri parteneri.

"În situaţia dată, este vorba despre urme de ADN, ceea ce înseamnă că lotul respectiv a intrat în contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil, pe traseul de producţie de la furnizorul de materie primă, până la momentul ambalării, acesta fiind unul extrem de complex. Astfel, prezenţa urmelor de ADN cabalin provine, cel mai probabil, de la o eroare din timpul procesului de tranşare şi transportare a materiei prime, etape ce intră în responsabilitatea furnizorilor de cărnuri şi care nu au nicio legătură cu Scandia Food", conform comunicatului emis.

După retragerea de la vânzare, investigaţiile autorităţilor britanice au arătat că produsele nu reprezintă un pericol pentru sănătatea consumatorilor.

"Conservele retrase de pe piaţă nu aveau conţinut de carne de cal, ci conţineau ADN de cal, în proporţia comunicată de autoritatea britanică. Produsele în cauză nu au fost retrase pentru că ar fi pus în pericol sănătatea consumatorilor, ci pentru verificarea procentului de ADN", se atenţionează în documentul emis, cu precizarea că în procesul de producţie a conservelor se utilizează ”exclusiv materie primă din această specie”, incidentul raportat de britanici fiind primul cu care se confruntă compania.

Directorul general al Scandia Food a declarat că acest incident este o excepţie. În urma analizelor efectuate, Autoritatea Naţională Sanitară şi Pentru Siguranţa Alimentelor au înştiinţat compania română că produsele în cauză se conformează standardelor UE 99/2013.

”Problema lotului 13.04.C este prima de acest gen cu care Scandia Food s-a confruntat în întreaga sa istorie de peste 90 de ani. Lotul respectiv reprezintă o excepţie, luând în considerare faptul că celelalte loturi care au fost retrase de pe piaţa din Anglia şi examinate au avut un rezultat favorabil comercializării şi consumului. Astăzi, în urma unui control efectuat de Autoritatea Naţională Sanitară şi Pentru Siguranţa Alimentelor, am fost înştiinţaţi că produsele Scandia Food se încadrează în limitele de conţinut admise şi sunt conforme cu toate standardele europene în vigoare (Recomandarea UE99/2013)", se mai scrie în comunicatul de presă.

Prin documentul emis, Scandia Food mai arată că procesul de producţie a conservelor respectă legislaţiile naţionale cât şi cele internaţionale, prin implementarea mai multor standarde care asigură calitatea şi singuranţa alimentelor.

În urma controlului venit din partea DSVSA Sibiu s-a confirmat că materia primă este furnizată de producători autorizaţi şi că "unitatea deţine pentru toate recepţiile de materii prime documente comerciale, declaraţii de conformitate, formulare de recepţie în care sunt monitorizate toate elementele necesare".

Conform a doua buletine de analize venite din partea IISPV Bucureşti, urmele de ADN cabalin reprezintă aproximativ 1% din conţinutul conservelor.

Compania Scandia a exportat în ultimii şase ani conserve de carne în ţări precum SUA, Marea Britanie şi Japonia fără a mai avea vreun incident asemănător.

Urmele de ADN cabalin au fost depistate de inspectorii din Marea Britanie în lotul de conserve etichetate ”vită” fabricate în România în luna ianuarie 2013 şi comercializate în magazinele Home Bargains şi Quality Save, conform autorităţilor britanice, citate de cotidianul The Guardian.

În timpul controlului de rutină, cantităţile descoperite iniţial în conservele catalogate drept vită există o proporţie cuprinsă între 1% şi 5% de carne de cal.

Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, declara joi seara că a fost identificată firma în cauză iar dacă ponderea cărnii de cal depăşeşte 1% se poate vorbi despre fraudă.

În urma vehiculărilor apărute prin presă, premierul Victor Ponta, a făcut un apel în urma incidentului cărnii de cal prin care îndruma la răbdare precizând: ”Să nu ne împuşcăm singuri în picior”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor