Consiliul pentru IMM: România poate atinge ţinta de absorţie de 50% pentru 2013, dacă se vor face proiecte mari şi va exista cofinanţare

(photos.com)
Ana Petrescu
24.01.2013

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat joi, pentru Epoch Times, că ţinta fixată la 50% pentru 2013 a ratei de absorţie a fondurilor structurale în România, anunţată de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, este realizabilă în condiţiile în care se va face “o mutare strategică” prin care să fie făcute proiecte majore, în loc de mai multe proiecte mici.

"Este posibil să avem o asemenea rată de absorţie pentru 2013, cu o singură condiţie şi anume să se facă o mutare strategică. În loc să faci tot felul de proiecte mărunţele pe care le dai la tot felul de fundaţii fantomă şi agenţii economici, care fără supărare, n-au putere, să se facă proiecte mari, proiecte majore cu parteneri, cei care patru sau cinci ani care au trecut după 2007 au implementat şi să rezolvăm probleme. Deci CNIPMMR împreună cu BNS (Blocul Naţional Sindical – n.r.) şi alte organizaţii au propus şi avem şi acceptul de la Uniunea Europeană, proiecte mari, pentru că, reţineţi, ori din punct de vedere al autorităţii, ori conduc şi controlez un proiect mare sau un proiect mic, munca este aproape aceeaşi. Şi atunci, în loc să facă o mulţime de proiecte mici, fac proiecte mari pe probleme majore şi rezolvăm situaţia", a explicat pentru Epoch Times, Ovidiu Nicolescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele CNIPMMR a adăugat că reprezentanţii Consiliului Naţional, împreună cu o serie de confederaţii patronale au în derulare patru proiecte mari, care vor contribui la atingerea acestei ţinte de absorţie de 50%.

"Noi avem în derulare patru proiecte cu diverse confederaţii patronale şi sindicale pe probleme de training, de microfinanţare. Avem aşa ceva. Dacă se procedează aşa, atunci se poate. Dacă rămânem în continuare cu tot felul de proiecte din astea mici, nu se poate", a completat Ovidiu Nicolescu.

Întrebat de un reporter Epoch Times cum s-ar putea punctual ca România să atingă această ţintă, în condiţiile în care ţara noastră nu a ajuns niciodată la o asemenea cifră, de când este membră a Uniunii Europene, având în 2012 o rata de doar 11,47%, respectiv 2,2 miliarde de euro, Nicolescu a explicat că o absorţie de 50% este posibilă, numai dacă va exista şi o cofinanţare bună şi constantă pentru întreprinzătorii care demarează proiecte din fonduri structurale.

“Au fost ţări care au reuşit acest lucru. Dacă noi folosim aceleaşi metode şi aceleaşi tehnici ca ţările care au absorbit câte 30% sau 40%, vom reuşi şi noi. În plus, vreau să vă spun că această rată de absorţie este realizabilă pentru că sunt mii de proiecte în derulare care acum ajung la maturitate. Deci tot ce s-a făcut până acum şi care nu s-a reflectat în gradul de absorţie, acum sunt în partea ultimă, de finalizare. Astfel, vin şi foarte multe proiecte din urmă. În opinia mea, anul acesta numai din proiectele care sunt contractate, dacă sunt gestionate normal, numai din acestea se mai absorb 25%. Dacă mai trecem şi la abordarea cu mega-proiecte, încă 20% şi poţi atinge această ţintă. Este posibil, cu voinţă şi profesionalism şi sigur cofinanţarea statului, deoarece cauza principală a gradului redus de absorţie este lipsa cofinanţării. Firmele s-au oprit pentru că n-au avut bani, le-au fost blocate şi conturile. Dacă înlăturăm anomaliile acestea, se poate”, a argumentat preşedintele CNIPMMR, pentru Epoch Times.

Ce sumă vrea să trimită România către CE prin facturile de rambursare, în 2013

Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri că România va trimite anul acesta Comisiei Europene facturi de rambursare în valoare de 6,5 miliarde de euro.

"Este o ţintă pe care am asumat-o pentru a evita dezangajarea de fonduri europene. Cred cu tărie că poate fi atinsă", a afirmat Eugen Teodorovici după o întrevedere cu delegaţia FMI, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene.

Teodorovici a punctat o serie de măsuri care vor face posibilă această ţintă ambiţioasă: "simplificare în sistem, reducerea termenelor de plată între momentul plăţii facturilor către beneficiari şi momentul la care Comisia rambursează aceste sume, simplificare în aprobare, evaluare, selecţie de proiecte".

Eugen Teodorovici şi-a propus pentru 2013 o ţintă de absorbţie de 50%. În 2012, ţinta a fost de 20%, dar la sfârşitul anului nivelul de absorbţie a fost de doar 11,47%, adică 2,2 miliarde de euro.

Recent, comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Johannes Hahn, a declarat că anul 2013 este crucial pentru România, precizând că ţara noastră trebuie să absoarbă în acest an cinci miliarde de euro din fonduri structurale, pentru a se evita dezangajarea acestei sume.

"Este absolut necesar, 2013 este un an crucial pentru România. Pot să spun că anul trecut România a pierdut unele momente din cauza discuţiilor politice, alegeri. Ceea ce contează acum este concentrarea pe viitor, gestionarea viitorului ţării, având în vedere că aceste fonduri structurale sunt la dispoziţia României şi vizează creşterea economică a ţării. Acest an este o provocare specială pentru că, aşa cum ştiţi, România trebuie să absoarbă mai mult de 5 miliarde de euro pentru a nu pierde aceşti bani", a precizat Hahn într-o declaraţie de presă comună la Bruxelles cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Oficialul CE a mai afirmat că nu este în interesul UE ca România să piardă aceşti bani pentru a fi economisiţi de către Bruxelles, ci cheltuirea inteligentă şi sustenabilă pentru dezvoltarea ţării.

"Aş vrea să vă reasigur pe voi, românii, că UE este alături de voi. Avem interesul ca România să poată folosi banii. Nu este interesul nostru, nici al nostru, să constatăm că la sfârşitul anului am economisit aceşti bani. Interesul nostru este ca banii să fie cheltuiţi sustenabil şi inteligent, să ajute ţara să îşi îmbunătăţească situaţia, pentru că România este una dintre cele mai atractive pieţe pentru companiile europene", a adăugat Hahn.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor