Criteriile de calcul ale impozitului forfetar, propuse de Consiliul pentru IMM

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) a declarat marţi, că la întâlnirea de luni cu Maria Grapini, a propus ministrului delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism ca impozitul forfetar să fie aplicat luând în calcul criterii ca amplasamentul, capacitatea de a face afaceri a firmei respective vadul comercial şi indicele de sezonalitate, care vor fi analizate şi pe baza cărora se va stabili un procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu.
Ghişeu plată taxe şi impozite locale (Epoch Times România)
Ana Petrescu
15.01.2013

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) a declarat marţi, că la întâlnirea de luni cu Maria Grapini, a propus ministrului delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism ca impozitul forfetar să fie aplicat luând în calcul criterii ca amplasamentul, capacitatea de a face afaceri a firmei respective vadul comercial şi indicele de sezonalitate, care vor fi analizate şi pe baza cărora se va stabili un procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu.

Săptămâna trecută, Maria Grapini a declarat că impozitul forfetar ar putea fi aplicat din al doilea semestru al acestui an, în cazul în care studiul de impact va fi gata în primul trimestru. Ministrul a explicat că va exista şi o categorie căreia nu i se va aplica impozitul forfetar, respectiv firmele cu cifre de afaceri foarte mici. În schimb, acestea urmează să fie controlate mai des, pentru a se descoperi dacă emit bon fiscal sau nu, numărul controalelor putând fi şi de 15 pe an.

“Consiliul pentru IMM-uri s-a întâlnit luni cu ministrul Maria Grapini, care ne-a prezentat că la introducerea impozitului forfetar se vor avea în vedere cinci elemente. Unul dintre acesta este că se va introduce selectiv doar în anumite domenii, în special în servicii, unde există un grad redus de fiscalizare. Se are în vedere să se elimine situaţiile în care un hotel important din Bucureşti, cu un grad de ocupare de 80%, nu plăteşte impozit că nu declară profit. Deci se va aplica mai ales unităţilor de turism, de cazare, unităţi de încălţăminte etc”, a explicat, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.

Întrebat de un jurnalist Epoch Times dacă reprezentanţii Consiliului au adus propuneri concretizate în cifre pentru impozitul forfetar, Ovidiu Nicolescu a răspuns că nu a fost prezentată ministrului Grapini o suma pentru această taxă, considerând că este necesar ca în prealabil să fie stabilită baza de aplicare.

“Nu, v-am spus că momentan suntem în faza în care se stabileşte baza de aplicare. Aceasta este prima problemă. Trebuie să se stabilească domeniile şi pentru fiecare domeniu, structura agenţilor economici şi principalele caracteristici, pentru ca reglementarea să reflecte specificitatea. Să nu se facă greşeli şi abuzuri”, a precizat, pentru Epoch Times, Ovidiu Nicolescu.

Preşedintele CNIPMMR a mai menţionat că impozitul forfetar este agreat de întreprinzători pentru că este o metodă care va reduce birocraţia, fiindcă “nu va necesita predarea unei situaţii financiare”, fiind aplicat “ca un procent dintr-un venit standard”.

“Aceste criterii sună raţional. Impozitul va duce la simplificarea birocraţiei, pentru că nu necesită predarea de situaţii financiare, deoarece acesta urmează să se aplice ca un procent dintr-un venit standard. Ministrul ne-a asigurat că măsura va fi însoţită de elemente de simplificare, foarte necesare pentru microfirme, şi că introducerea se face doar după ce se va discuta cu cei care lucrează în branşa respectivă. Fiecare domeniu are întreprinzători corecţi, activi, şi se reflectă în documente, şi alţii care nu sunt corecţi şi care fac concurenţă neloială”, a completat Nicolescu.

Ovidiu Nicolescu a precizat că a transmis ministrului Grapini importanţa realizării unei note de impact şi a “testului IMM”, care reprezintă o metodă de analiză asupra efectelor actelor normative asupra numărului de firme posibilităţii acestora de a supravieţui, înainte de introducerea impozitului forfetar.

“Dacă se respectă aceste puncte şi testele şi analizele arată efecte pozitive, că va duce la eliminarea concurenţei neloiale şi nu va reprezenta un plus de fiscalitate, nu ne vom opune. Considerăm însă obligatorii respectarea punctelor de mai sus”, a concluzionat preşedintele CNIPMMR.
Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini s-a întâlnit luni cu membrii Colegiului Managerial al Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), printre subiectele dezbătute numărându-se şi impozitul forfetar.

Preşedintele CNIPMMR a mai adăugat că impozitul forfetar ar putea fi aplicat şi firmelor de taximetrie, dar că deocamdată nu se ştie exact ce ramuri şi subramuri sunt vizate de această măsură a Guvernului, acest lucru urmând să fie făcut public peste o săptămână.

Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini s-a întâlnit luni cu membrii Colegiului Managerial al Consiliului Naţional pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), printre subiectele dezbătute numărându-se şi impozitul forfetar.

În cadrul întâlnirii au fost analizate subiecte precum principalele 10 priorităţi pentru mediul de afaceri şi sectorul IMM-urilor în 2013, propunerile CNIPMMIR privind legea IMM-urilor şi impozitul forfetar.

Maria Grapini, a răspuns întrebărilor membrilor CNIPMMR şi împreuna cu aceştia a convenit ca săptămâna viitoare să primească propunerile acestora referitoare la: îmbunătăţirea controlului în domeniul turismului pentru eliminarea evaziunii fiscale, creşterea vitezei de soluţionare a litigiilor comerciale, proiecte pentru accesarea de Fonduri Europene în vederea evitării dezangajării acestor plăţi, proiecte de reglementări fiscale.

Nicolescu: Evaziunea fiscală ar putea fi redusă prin înfiinţarea Gărzii financiare, după modelul italian

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) Ovidiu Nicolescu a afirmat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că evaziunea fiscală ar putea fi redusă în România, dacă s-ar înfiinţa o structură de tip Gardă financiară, după modelul din Italia.

“Reducerea evaziunii fiscale s-ar putea realiza şi prin înfiinţarea unei structurii de tip Gardă fianciară, cum există de exemplu în Italia. La ieşirea din magazine, inspectorii Gărzii financiare verifică atât emiterea bonului fiscal de către vânzător, cât şi deţinerea acestuia de către cumpărător. Dacă nu are acest document, clientul va fi amendat, iar ca atare nimeni nu va mai pleca din magazine fără să ceară bon fiscal”, a precizat Ovidiu Nicolescu.

O altă soluţie pentru diminuarea evaziunii fiscale în România, propusă de Nicolescu, este organizarea unei loterii naţionale, cu premii, cu bonurile fiscale obţinute într-o anumită perioadă de timp. Preşedintele Consiliului a adăugat că acest sistem funcţionează deja cu succes în ţări precum China, Croaţia sau Hong Kong.

Preşedintele CNIPMMR a anunţat marţi, că reprezentanţii Consiliului vor avea o întâlnire cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Bucureşti pe data de 21 ianuarie, completând că un acord cu FMI şi Banca Mondială trebuie să asigure nu doar echilibrul la nivel macro-economic, cât şi stimularea procesului investiţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor