Comisarul european pentru dezvoltare regională: 2013, crucial pentru România. Trebuie să absoarbă cinci miliarde de euro

Anul 2013 este crucial pentru România, a declarat miercuri Johannes Hahn, Comisarul european pentru dezvoltare regională, precizând că ţara noastră trebuie să absoarbă în acest an cinci miliarde de euro din fonduri structurale, pentru a se evita dezangajarea acestei sume.
Comisarul european pentru politici regionale Johannes Hahn. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
17.01.2013

Anul 2013 este crucial pentru România, a declarat miercuri Johannes Hahn, Comisarul european pentru dezvoltare regională, precizând că ţara noastră trebuie să absoarbă în acest an cinci miliarde de euro din fonduri structurale, pentru a se evita dezangajarea acestei sume.

"Este absolut necesar, 2013 este un an crucial pentru România. Pot să spun că anul trecut România a pierdut unele momente din cauza discuţiilor politice, alegeri. Ceea ce contează acum este concentrarea pe viitor, gestionarea viitorului ţării, având în vedere că aceste fonduri structurale sunt la dispoziţia României şi vizează creşterea economică a ţării. Acest an este o provocare specială pentru că, aşa cum ştiţi, România trebuie să absoarbă mai mult de 5 miliarde de euro pentru a nu pierde aceşti bani", a precizat Hahn într-o declaraţie de presă comună la Bruxelles cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Nu este în interesul UE ca România să piardă aceşti bani pentru a fi economisiţi de către Bruxelles, ci cheltuirea inteligentă şi sustenabilă pentru dezvoltarea ţării, a mai afirmat oficialul CE.

"Aş vrea să vă reasigur pe voi, românii, că UE este alături de voi. Avem interesul ca România să poată folosi banii. Nu este interesul nostru, nici al nostru, să constatăm că la sfârşitul anului am economisit aceşti bani. Interesul nostru este ca banii să fie cheltuiţi sustenabil şi inteligent, să ajute ţara să îşi îmbunătăţească situaţia, pentru că România este una dintre cele mai atractive pieţe pentru companiile europene", a mai declarat Hahn.

Creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă

Comisarul european şi-a afirmat apoi încrederea că România va fi capabilă să absoarbă banii.

"Ne cunoaştem (cu ministrul Teodorovici - n.r.) şi din fostele sale funcţii de consilier al premierului Victor Ponta şi responsabil al fostului program ISPA şi de aceea am o încredere uriaşă în capacitatea sa personală de a se ocupa de fondurile structurale. (...) Şi, cum suntem la începutul anului, am încredere că România va fi capabilă, spre interesul nostru reciproc, să absoarbă aceşti bani, pentru ca aceasta va contribui clar la creşterea economică, la crearea de noi locuri de muncă şi păstrarea celor existente", a precizat Johannes Hahn.

Oficialul european s-a declarat totodată încrezător şi în rezolvarea întreruperilor de plăţi existente în acest moment la unele dintre programele operaţionale ale României.

"Sunt încrezător că vom putea depăşi problemele din trecut. Am discutat şi despre întreruperile de plăţi existente încă în prezent. Aşteptăm unele răspunsuri în următoarele săptămâni. Vom face o analiză rapidă a acestor informaţii şi sperăm să putem rezolva problemele în interesul nostru comun", a mai declarat comisarul Hahn.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a fost miercuri într-o vizită oficială la Bruxelles, unde s-a întâlnit şi cu Koos Richelle, Director general pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune în cadrul Comisiei Europene.

Sunt încrezător că vom putea depăşi problemele din trecut. Am discutat şi despre întreruperile de plăţi existente încă în prezent. Aşteptăm unele răspunsuri în următoarele săptămâni.

În întâlnirile cu oficialii europeni au fost vizate măsurile pentru deblocarea integrală a POSDRU, a Programului Operaţional Transport, a Programului Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice şi a Programului Operaţional Regional.

Comisia Europeană nu a plătit rambursările pentru unele programe în 2012

Rambursările pentru unele programe finanţate din fonduri europene nu au fost plătite de Comisia Europeană în 2012, aşa cum a fost estimat în mod "hiper-optimist", a anunţat în luna decembrie premierul Ponta.

Pentru a se rezolva această problemă, a fost programată pentru ministrul de resort Eugen Teodorovici o vizită la Bruxelles la începutul anului 2013, pentru a discuta cu comisarii europeni.

Pentru Programul Operaţional de Mediu, plăţile de la Comisia Europeană s-au efectuat în 2012, însă nu s-a întâmplat la fel la toate programele cu finanţare europeană.

"Domnul ministru Teodorovici, după 1 (ianuarie - n.r.) mergeţi imediat la Bruxelles să discutaţi cu comisarul Hahn şi cu comisarul Andor, să discutaţi direct ceea ce avem de făcut de la începutul anului", i-a cerut Ponta lui Teodorovici în decembrie.

Pentru Programul Operaţional Regional (POR) au intrat deja fonduri la buget.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat în decembrie că Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a fost parţial deblocat, un nou audit fiind însă aşteptat la sfârşitul lunii ianuarie 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor