Eugen Teodorovici: În 2013, România va trimite CE facturi de rambursare în valoare de 6,5 miliarde de euro

(THEO HEIMANN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.01.2013

Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri că România va trimite anul acesta Comisiei Europene facturi de rambursare în valoare de 6,5 miliarde de euro.

„Este o ţintă pe care am asumat-o pentru a evita dezangajarea de fonduri europene. Cred cu tărie că poate fi atinsă”, a declarat Eugen Teodorovici după o întrevedere cu delegaţia FMI, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene.

Teodorovici a punctat o serie de măsuri care vor face posibilă această ţintă ambiţioasă: „simplificare în sistem, reducerea termenelor de plată între momentul plăţii facturilor către beneficiari şi momentul la care Comisia rambursează aceste sume, simplificare în aprobare, evaluare, selecţie de proiecte”.

„Vor fi discuţii individuale pe fiecare proiect în parte, mă refer la cele majore, desigur, discuţiile cu băncile, pentru a flexibiliza foarte mult sistemul în care se asigură partea de finanţare. Avem, de exemplu, astăzi, în sistem, o abordare să zic aşa dublă în ceea ce înseamnă selecţia de proiecte sau finanţarea acestor proiecte cu sistemul bancar. Durează luni de zile. N-am de ce să fac acelaşi lucru ce a făcut banca. Mă bazez pe ceea ce face banca, ca şi evaluare, ca şi selecţie şi a doua zi, odată ce banca declară bancabil un proiect, îl bag la finanţare”, a explicat ministrul fondurilor europene.

Eugen Teodorovici şi-a propus pentru 2013 o ţintă de absorbţie de 50%.

În 2012, ţinta a fost de 20%, dar la sfârşitul anului nivelul de absorbţie a fost de doar 11,47%, adică 2,2 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor