Consiliul pentru IMM cere Ministerului de Finanţe un studiu de impact pentru introducerea impozitului de 3% pe venituri
alte articole
Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că anul trecut aproximativ 250.000 de firme au avut pierderi, iar decizia Ministerului de Finanţe de a introduce impozitul de 3% pe veniturile de până în 65.000 va falimenta cu siguranţă aceste firme.
“Cerem Ministerului Finanţelor să realizeze un studiu de impact pentru că anul trecut 250.000 de firme au avut pierdere. O mare parte sunt pe pierderi efective, nu contabile. Dacă acestor firme le pui impozit pe venit le forţezi fie să-şi diminueze activitatea, fie spre faliment. La acestea se adaugă peste 100.000 de firme cu profit zero. Daca doar 10% dintre aceste firme ar intra în faliment şi dacă luam o medie de doi angajaţi pe o firmă, asta înseamnă 100.000 de şomeri, zeci de mii de firme care nu plătesc TVA, impozite, CAS, etc. Dacă nu facem o notă de impact economic şi social şi facem un calcul strict aritmetic în care firmele să plătească impozit de 3%, riscăm să se întâmple ca atunci când a fost introdus impozitul minim, în 2009”, a afirmat Ovidiu Nicolescu.
Nicolescu (CNIPMMR): Nu am fost consultaţi cu privire la modificările Codului Fiscal
Preşedintele CNIPMMR a reproşat Executivului că nu a fost consultat Consiliul Naţional înainte de a fi emisă ordonanţa prin care se aduc modificări la Codul Fiscal, ce se va aplica după aprobare, respectiv la 1 februarie.
“Am aflat alaltăieri (marţi – n.r.) şi am parcurs această ordonanţă. Salutăm faptul că se încearcă să se mărească baza de impozitare şi să se aducă o anumită predictibilitate a măsurilor fiscale. Din păcate, lansarea acestei ordonanţe n-a fost însoţită de elaborarea unei note de impact economic şi social. Ea nu ne-a fost prezentată. Trebuie cuprins aici şi testul pentru IMM, care nu ne-a fost prezentat. Astfel, este greu de spus care vor fi efectele pozitive şi negative cu privire la această ordonanţă. Poate o astfel de analiză ne arată că pierdem mai mult decât câştigăm”, a explicat Nicolescu.
Guvernul a anunţat marţi, că are un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii Codului Fiscal prevede că limita veniturilor pentru care se intră în sistemul microîntreprinderilor va fi de 65.000 euro, în loc de 100.000 euro, fiind eliminată condiţia pentru firme de a avea între unu şi nouă salariaţi.
"Este vorba despre o simplificare a impozitării în domeniul veniturilor obţinute din activităţile agricole, o măsură care are rolul de a asigura o echitate a impozitării pentru toţi contribuabilii şi toţi cei care realizează venituri din domeniul agricol. Această măsură are un rol fundamental, pe lângă crearea unui mediu concurenţial, de a reduce substanţial evaziunea fiscală. Mai mult, sistemul de impunere propus este mult diminuat faţă de cel din prezent, sarcina fiscală fiind undeva la jumătate. Noul Cod Fiscal, care prevede această modalitate de impozitare, se va aplica după aprobare, respectiv de la 1 februarie 2013", a afirmat săptămâna aceasta, ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu.
Principalul scop al noului Cod fiscal este "de a reduce semnificativ evaziunea şi frauda fiscală din domeniul producţiei agricole".
Toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest plafon vor fi obligate să plătească impozit de 3% din veniturile realizate de la 1 februarie 2013, potrivit unui proiect.Societăţile nou înfiinţate vor trebui să plătească impozit pe venit din primul an fiscal.
Microîntreprinderile cu venituri între 65.001 euro şi 100.000 euro care au optat deja pentru impozitarea pe venit, potrivit reglementărilor în vigoare, până la data intrării în vigoare a modificărilor ordonanţei vor păstra acest regim de impozitare pentru anul 2013.
Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal.
Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita de 65.000 de euro. Impozitul pe profit datorat reprezintă în acest caz diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv.
Circa un milion de firme activează în prezent în România.