Majorarea salariului minim va crea probleme pentru microîntreprinderi

Ovidiu Nicolescu, preşedinte CNIPMMR (Epoch Times România)
Epoch Times România
15.01.2013

Majorarea salariului minim va crea probleme pentru microîntreprinderi şi în administraţia publică locală, a declarat marţi Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Romania.

Reprezentanţii CNIPMMR susţin, "având în vedere premisele de natură socială şi necesitatea stimulării consumului intern (componenta cererii)", creşterea salariului minim de la 700 lei la 800 lei.

Totuşi, CNIPMMR atrage atenţia că o creştere nominală de 14,3% "este o măsură ce conduce la egalarea maximului istoric (anul 2003) în ceea ce priveşte raportul dintre salariul minim brut şi salariul mediu brut (aproximativ 39%), aceasta indicând că, din perspectiva economiei concurenţiale de piaţă, acest nivel se situează la limita suportabilităţii mediului de afaceri privat din România, şi în special a microîntreprinderilor cu capital autohton".

Ovidiu Nicolescu a spus că nu îşi face probleme pentru administraţia publică locală, dar că problema va fi la întreprinderi, unde creşterea salariului cu 14,3% înseamnă un efort foarte mare şi că aici vor fi probleme.

El este de părere că, în mod precis, câteva mi de firme nu o să reziste la această majorare şi că atunci vor avea de ales fie să treacă în faliment, fie să intensifice activitatea la negru.

Potrivit unei analize a Consiliului, creşterea salariului minim brut pe economie cu 14,3%, până la nivelul de 800 lei ,generează pe termen scurt un impact în sectoarele: industrie, construcţii, comerţ şi servicii, afectând 673.146 de slariaţi din 3.236.778, respectiv 20,8%.

Creşterea medie a salariilor aferente salariaţilor direct afectaţi va fi de 8,83%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor