Consiliul de administraţie al Tesla, în căutarea unui director general care să-i succeadă lui Elon Musk

În urmă cu aproximativ o lună, în contextul scăderii acţiunilor Tesla TSLA -3,38% şi al iritării unor investitori cu privire la atenţia acordată de Elon Musk Casei Albe, consiliul de administraţie al Tesla a început să caute în mod serios un succesor pentru Musk, relatează The Wall Street Journal.
Membrii consiliului de administraţie au contactat mai multe firme de recrutare de cadre pentru a iniţia un proces formal de căutare a următorului director executiv al Tesla, potrivit unor persoane familiarizate cu discuţiile.
Tensiunile crescuseră în cadrul companiei. Vânzările şi profiturile se deteriorau rapid. Musk petrecea o mare parte din timp la Washington.
În acea perioadă, consiliul de administraţie al Tesla s-a întâlnit cu Musk pentru a-l informa cu privire la ultimele noutăţi. Potrivit unor persoane familiarizate cu întâlnirea, membrii consiliului i-au spus că trebuie să petreacă mai mult timp la Tesla. Şi că trebuie să declare acest lucru public.
Musk nu s-a opus.
Tesla a înregistrat pierderi în lunile care au urmat după ce Musk, directorul executiv vizionar al companiei, a început să-şi petreacă o mare parte din timp ajutându-l pe preşedintele Trump să reduce cheltuielile federale.
Săptămâna trecută, după ce compania a anunţat că profitul din primul trimestru a scăzut cu 71%, Musk le-a spus investitorilor că se va întoarce în curând la slujba sa la Tesla.
„Începând de luna viitoare, voi aloca mult mai mult timp companiei Tesla”, a declarat el într-o conferinţă telefonică despre rezultate.
Consiliul de administraţie şi-a concentrat atenţia asupra unei importante firme de recrutare, potrivit persoanelor familiarizate cu discuţiile. Stadiul actual al planificării succesiunii nu a putut fi determinat. De asemenea, nu este clar dacă Musk, el însuşi membru al consiliului de administraţie al Tesla, era la curent cu aceste eforturi sau dacă promisiunea sa de a petrece mai mult timp la Tesla a afectat planificarea succesiunii.
Musk nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
Tesla nu a furnizat nicio declaraţie înainte de publicare. La câteva ore după publicarea acestui articol, Tesla a emis o negare pe X. Musk a criticat, de asemenea, articolul într-o postare pe X.
„CEO-ul Tesla este Elon Musk, iar consiliul de administraţie are încredere deplină în capacitatea sa de a continua să execute planul de creştere interesant care ne aşteaptă”, a afirmat Robyn Denholm, preşedinte al Tesla, într-o declaraţie publicată pe X.
În timpul unei şedinţe de cabinet de miercuri, Trump i-a mulţumit lui Musk pentru munca sa în cadrul guvernului.
"Ştii că eşti invitat să rămâi cât doreşti", a spus Trump, adăugând: "Bănuiesc că vrea să se întoarcă acasă, la maşinile lui".
Orice schimbare la vârf ar marca un moment important pentru Tesla: Musk conduce producătorul de vehicule electrice de aproape 20 de ani, deşi a renunţat la funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie în 2018. Musk a fost profund implicat în toate afacerile sale, chiar şi în cele în care alţi directori se ocupă de managementul zilnic.
Consiliul de administraţie al Tesla, format din opt persoane, intenţionează să adauge un director independent, potrivit unor persoane familiarizate cu procesul. Unii directori, printre care şi cofondatorul Tesla, JB Straubel, s-au întâlnit cu investitori importanţi pentru a-i asigura că firma este pe mâini bune.
Ocolul lui Musk prin guvern a venit într-un moment dificil pentru cea mai mare companie a sa. Vânzările de maşini electrice Tesla au scăzut în 2024, prima scădere anuală în peste un deceniu. Compania a redus preţurile, ceea ce a afectat marjele de profit. Modelul său de mare succes, Cybertruck, ridiculizat pentru aspectul său ciudat, a devenit ţinta glumelor din emisiunile de comedie de noapte.
Legăturile strânse ale lui Musk cu Trump au pătat imaginea mărcii Tesla în ochii unor consumatori. Pentru a agrava situaţia, tarifele impuse de preşedinte au complicat activitatea Tesla în China, una dintre cele mai mari pieţe auto, şi lanţul de aprovizionare al SUA, care depinde în mare măsură de furnizori din Mexic şi Canada.
Apropierea lui Musk de preşedinte nu a fost de niciun ajutor în această privinţă. El a declarat săptămâna trecută investitorilor că „va continua să pledeze pentru tarife mai mici, nu mai mari, dar asta este tot ce poate face”. Decizia, a spus el, aparţine preşedintelui.
După victoria lui Trump de anul trecut, acţiunile Tesla au crescut iniţial, reflectând optimismul că legăturile strânse ale lui Musk cu preşedintele vor aduce beneficii afacerilor sale. Valoarea de piaţă a Tesla a atins un nivel record de 1,5 trilioane de dolari în decembrie. De atunci, a scăzut la aproximativ 900 de miliarde de dolari.
La începutul anului trecut, după aproximativ două decenii de conducere a Tesla, Musk i-a mărturisit unei persoane apropiate, într-un mesaj trimis târziu în noapte, că era frustrat că încă lucra non-stop la companie, mai ales după ce un judecător din Delaware i-a anulat pachetul salarial de miliarde de dolari.
În primăvara anului trecut, el i-a spus acelei persoane că nu mai doreşte să fie CEO al Tesla, dar că era îngrijorat că nimeni nu îl poate înlocui la conducerea companiei şi nu poate vinde viziunea că Tesla nu este doar un producător de automobile, ci şi viitorul roboticii şi automatizării.
Musk s-a plâns atât în public, cât şi în privat că, în ciuda faptului că deţine aproximativ 13% din companie, lucrează fără salariu de şapte ani.
Consiliul de administraţie al Tesla a format recent un comitet special pentru a discuta despre remuneraţia directorului general.
Musk are cerinţe enorme în ceea ce priveşte timpul său. Tesla este doar una dintre cele cinci companii pe care le supraveghează. Numai la Tesla, peste 20 de directori îi raportează direct, potrivit unui document intern. De la alegeri, şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului la Washington, iar weekendurile le-a petrecut la staţiunea Mar-a-Lago a lui Trump din Florida. Când s-a întâlnit cu angajaţii Tesla şi cu membrii consiliului de administraţie, a făcut-o adesea de la distanţă.
Unii angajaţi Tesla au declarat că prima dată când au auzit de Musk după luni de zile a fost la o şedinţă cu tot personalul din martie, transmisă tuturor utilizatorilor X, unde a încercat să-i liniştească pe angajaţi şi să-i convingă să nu-şi vândă acţiunile.
„Dacă citiţi ştirile, pare că e Armaghedonul”, le-a spus el.
„Nu pot trece pe lângă un televizor fără să văd un Tesla în flăcări. Sunt momente dificile, momente de furtună, dar sunt aici să vă spun că viitorul este luminos şi interesant. Ce vreau să spun este să vă păstraţi acţiunile”, a spus el, referindu-se la actele de vandalism din showroom-urile şi staţiile de încărcare Tesla.
Focusul conducerii
Musk a cheltuit peste 250 de milioane de dolari pentru campania de realegere a lui Trump. A urcat pe scenă alături de Trump la mitinguri şi a petrecut chiar o perioadă în Pennsylvania, după ce a identificat acest stat ca fiind unul pe care Trump nu-şi putea permite să-l piardă. În noaptea alegerilor, el se afla în sala de bal de la Mar-a-Lago.
A doua zi dimineaţă, pe 6 noiembrie, a plecat din Palm Beach pentru a participa la o şedinţă a consiliului de administraţie al Tesla în Austin. Curând, s-a întors la Mar-a-Lago, unde a participat la întâlniri cu lideri mondiali şi a ajutat la selectarea candidaţilor pentru funcţii în cabinet.
Musk a primit sarcina de a conduce Departamentul pentru Eficienţa Guvernamentală, care a fost în cele din urmă completat cu persoane din afara guvernului, printre care investitori şi angajaţi ai companiilor sale. Statutul său de „angajat special al guvernului” îi permite să lucreze la Casa Albă 130 de zile pe an fără a depune formularele de declaţie financiară necesare pentru angajaţii obişnuiţi.
Unii angajaţi au declarat că la început erau fericiţi că Musk era ocupat în Washington, deoarece tendinţa sa de a microgestiona Tesla putea fi o distragere a atenţiei.
Pe măsură ce Musk se apropia de Trump, care a criticat mandatele privind vehiculele electrice şi a promis să revigoreze industriile petrolului şi gazelor, unii angajaţi au cerut asigurări din partea conducerii că Musk susţine în continuare misiunea Tesla de a combate schimbările climatice şi de a sprijini infrastructura energiei durabile.
La sfârşitul lunii noiembrie, directorul executiv al Tesla, Mike Snyder, a încercat să-şi liniştească echipa, afirmând că orientarea politică a lui Musk nu îl va distrage de la afaceri.
„Recunosc că a fost o perioadă turbulentă şi emoţionantă. Prefer să-l am pe Elon alături de Trump decât un duşman al lui Trump”, a declarat el.
Snyder, a cărui echipă lucrează în domeniul stocării energiei şi al energiei solare, le-a spus membrilor echipei sale că Musk continuă să răspundă la mesaje.
„Cei care sunt îngrijoraţi că Elon nu este implicat sau interesat, vă pot asigura că nu este adevărat”, a precizat el.
La începutul acestui an, era clar pentru unii din interiorul companiei că incursiunea politică a lui Musk devenea o povară pentru afaceri. Tesla pierdea atractivitatea mărcii pe pieţe precum California şi Germania, iar şoferii începuseră să lipească autocolante pe maşinile lor Tesla pentru a se distanţa de politica lui Musk. Tesla pierdea teren şi în China în faţa rivalilor locali, precum BYD.
Eliah Gilfenbaum, director Tesla din California, le-a spus membrilor echipei sale că era din ce în ce mai dificil să angajeze şi să păstreze talente, potrivit unei persoane prezente la discuţie. Le-a spus că Tesla ar fi într-o situaţie mai bună dacă Musk ar demisiona, menţionând că acest lucru era puţin probabil să se întâmple şi că angajaţii trebuiau să se împace cu politica şefului lor şi cu misiunea companiei. I-a sfătuit să nu se lase afectaţi şi să îşi vadă în continuare de muncă.
După ce două ziare au relatat declaraţiile lui Gilfenbaum, acesta a fost forţat să părăsească Tesla, a spus persoana respectivă. Tesla nu a comentat această chestiune.
Problema creşterii
Compania se află într-o perioadă de tranziţie, a declarat conducerea Tesla. Popularul model de maşină Model 3 şi crossover-ul Model Y au determinat un prim val de creştere. Acum, compania se orientează către inteligenţă artificială şi robotică, anunţate de noi vehicule precum Cybercab, un sedan auriu cu două locuri, fără volan şi pedale, şi Optimus, un robot umanoid central în viziunea lui Musk pentru companie. Musk a afirmat că robotica ar putea transforma Tesla într-o companie de 30 de trilioane de dolari, de multe ori mai mare decât valoarea sa actuală.
Între timp, însă, activitatea sa principală în domeniul vehiculelor electrice este în declin, iar cel mai nou model al său, Cybertruck, nu a adus un impuls semnificativ. Musk a prezentat Cybertruck, lansat în 2019, ca o alternativă futuristă şi blindată la pick-up-urile de şcoală veche, precum Ford F150. Primele versiuni care au ajuns la clienţi, la sfârşitul anului 2023, aveau un preţ de aproximativ 100.000 de dolari, de două ori şi jumătate mai mult decât preţul anunţat iniţial de Musk.
Camioneta a fost supusă la opt rechemări, inclusiv pentru componente de siguranţă, cum ar fi pedala de acceleraţie şi ştergătoarele de parbriz. În primul an complet de vânzări, Tesla a vândut doar 39.000 de Cybertruck în SUA, potrivit estimărilor Cox Automotive, o fracţiune din cele 250.000 de unităţi pe an pe care Musk le-a declarat ca obiectiv.
În timp ce mulţi investitori sperau că Tesla va lansa un nou model ieftin pentru a stimula vânzările în 2025, compania s-a concentrat în schimb pe reînnoirea gamei existente şi pe reducerea preţurilor prin înlocuirea pieselor scumpe, cum ar fi materialul utilizat pentru scaune.
În martie, a prezentat o versiune actualizată a modelului Y, cea mai vândută maşină a sa. În aprilie, Tesla a lansat o versiune mai ieftină a Cybertruck, la preţul de 69.990 USD.
Musk şi locotenenţii săi şi-au intensificat eforturile pentru a convinge investitorii că vehiculele autonome planificate de mult timp de Tesla sunt pe cale să devină realitate. Tesla intenţionează să lanseze aplicaţia sa de transport public până la sfârşitul lunii iunie, permiţând clienţilor din Austin, Texas, să utilizeze robotaxi-uri nesupravegheate în modelul Y. Acest lucru ar pune compania în concurenţă cu serviciile de robotaxi existente, precum Waymo de la Alphabet şi Zoox de la Amazon.
În februarie, directorul financiar al Tesla, Vaibhav Taneja, a avertizat unii investitori că Tesla va avea un „trimestru dificil”.
În cadrul unor întâlniri recente cu investitorii, membrii consiliului de administraţie le-au spus că, în ciuda activităţii sale guvernamentale, Musk a participat la întâlnirile Tesla de la distanţă. Un membru al consiliului de administraţie le-a spus oamenilor că, uneori, Musk nu era atât de bine pregătit şi că avea nevoie să fie informat mai bine despre ceea ce se întâmplă cu Tesla. Membrii consiliului de administraţie au opinat că apropierea lui Musk de Trump şi de Casa Albă va fi benefică pentru companie pe termen lung.
Raportul sumbru privind veniturile din săptămâna trecută a arătat că veniturile trimestriale au scăzut cu 9%, inclusiv o scădere de 20% a veniturilor din sectorul auto, după ce vânzările au scăzut pe pieţe importante precum California, China şi Germania.
Musk le-a spus investitorilor că reacţia negativă împotriva Tesla provine din colaborarea sa cu DOGE.
„Adevăratul motiv al protestelor, motivul real, este că cei care beneficiază de risipă şi fraudă doresc să continue să beneficieze de acestea. Acesta este, evident, adevărul care se ascunde în spatele acestor evenimente”, a susţinut el.
După ce a anunţat că va petrece mai puţin timp la Washington şi mai mult timp la Tesla, Musk a apărat performanţele companiei şi s-a arătat optimist cu privire la viitorul acesteia.
„Nu suntem la un pas de moarte, nici măcar pe aproape”, a adăugat el.