Consiliul Audiovizualului confirmă: Igor Ceaika, coproprietar oficial al posturilor Primul în Moldova şi Accent TV

Igor Ceaika
Igor Ceaika (media-azi.md)

După ce a obţinut pachetul majoritar al companiei care deţine posturile de televiziune Primul în Moldova şi Accent TV, omul de afaceri rus Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Federaţiei Ruse Iurii Ceaika, apare oficial în acte drept coproprietar al celor două posturi TV.

Potrivit datelor oficiale ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Ceaika deţine 51 la sută din pachetul de acţiuni al companiei ruse Media Invest Service, fondatoarea Telesistem TV, care deţine ambele canale. Celelalte 49 la sută îi aparţin lui Vadim Ciubara din Republica Moldova, notează MEDIA AZI.

„Datele cu privire la proprietarii celor două posturi TV se regăsesc în declaraţiile privind politica editorială pentru campania electorală în alegerile parlamentare noi din municipiul Hînceşti, din 15 martie. Documentele au fost publicate recent pe site-ul Consiliului Audiovizualului (CA). Autoritatea a aprobat declaraţiile în cadrul şedinţei publice din 13 februarie”, a menţionat sursa citată.

De menţionat este faptul că Declaraţiile posturilor Accent TV şi Primul în Moldova, completate la 3 ianuarie 2020, sunt semnate de administratorul Telesistem TV, Stanislav Vîjga, concomitent director al companiei Mir-Moldova, care difuzează postul TV Mir.

Potrivit datelor oficiale din Rusia, Igor Ceaika a obţinut din 27 decembrie 2019 pachetul majoritar în compania Media Invest Service, iar cu o zi înainte, preşedintele moldovean, Igor Dodon, a anunţat în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4 că Primul în Moldova va avea, în curând, proprietari din Federaţia Rusă.

Mai mult decât atât, la 9 ianuarie, preşedintele CA, Dragoş Vicol, a declarat pentru Europa Liberă că autoritatea nu a fost înştiinţată despre faptul că Igor Ceaika figurează personal ca acţionar la televiziuni.

Amintim că la începutul acestui an, directoarea publicaţiei Ziarul de Gardă (ZdG), Alina Radu, a punctat că „nu poţi să fii fiul unui procuror al unui stat care are grave probleme de democraţie şi să controlezi importante instituţii mediatice în alt stat”.

Tot atunci, jurnalista a ţinut să specifice, că de fapt, societatea civilă făcuse mai multe demersuri pe adresa CCA, la care nu a primit un răspuns adecvat şi prin care CCA a arătat şi a demonstrat că nu este o instituţie independentă cu adevărat, care ar discuta cu proprietarii instituţiilor media din prisma interesului public şi nu a intereselor unor politicieni.