Alina Radu: Nu poţi să fii fiul unui procuror al unui stat cu grave probleme de democraţie şi să controlezi instituţii mediatice în alt stat

Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă (facebook.com / Alina Radu)
Maria Maevschi
11.01.2020

„Nu poţi să fii fiul unui procuror al unui stat care are grave probleme de democraţie şi să controlezi importante instituţii mediatice în alt stat”, a declarat directoarea publicaţiei Ziarul de Gardă (ZdG), Alina Radu, în contextul în care milionarul rus Igor Ceaika, fiul procurorului general al Federaţiei Ruse, a preluat pachetul majoritar de acţiuni al firmei Media Invest Service care deţine posturile apropiate socialiştilor, Accent TV şi Primul în Moldova.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Dragoş Vicol, a declarat pentru Europa Liberă că, până în prezent, instituţia pe care o conduce nu are cunoştinţă de o asemenea informaţie şi că acolo nu ar fi ajuns un demers, o notificare, o solicitare, o informare.

„Dar cine trebuie să facă demersul şi notificarea, şi solicitarea, dacă nu instituţia însăşi, pentru că de asta ea se numeşte instituţie, că nu trebuie să vină fie un cetăţean care lucrează cizmar sau lăptăreasă, fie şi societatea civilă care are foarte multe lucruri de făcut”, a comentat în acest sens Alina Radu.

Mai mult decât atât, jurnalista a ţinut să puncteze, că de fapt, societatea civilă făcuse mai multe demersuri pe adresa CCA, la care nu a primit un răspuns adecvat şi prin care CCA a arătat şi a demonstrat că nu este o instituţie independentă cu adevărat, care ar discuta proprietarii de instituţii media din prisma interesului public şi nu a intereselor unor politicieni.

„De ce nu a aflat, nu ştim, pentru că l-am văzut pe Igor Dodon explicând în interviuri că el a citit investigaţiile în care s-a scris că această firmă deţinută de Ceaika şi de acoliţii săi deţine aceste canale. Deci, dacă preşedintele a recunoscut că a văzut, iar şefii de la CCA spun că nu au văzut, atunci e o problemă, care ne vorbeşte despre calificarea şi profesionalismul celor care stau la CCA”, a adăugat şefa ZdG.

O altă problemă pentru Republica Moldova o constituie licenţele acestor posturi TV, care de fapt, sunt bunuri publice. Şi atunci, se întreabă jurnalista, „de ce oferim aceste bunuri publice unor instituţii străine?”

Totodată, a menţionat Radu, dacă s-ar admite că e OK ca un cetăţean străin să deţină o firmă sau o licenţă, sau un post TV, ar trebui cel puţin să se pună accent pe valorile şi cultura democraţiei pe care o are acest stat, de unde vine proprietarul licenţei sau proprietarul instituţiei TV.

„Din oricare punct de vedere ai privi, este absolut imoral ca postul de televiziune deţinut de această firmă să ajungă sub controlul acestui personaj. Este controversată ţara, Rusia, este controversată familia acestui Ceaika şi este controversat actul în sine, care nu este transparent”, a adăugat Alina Radu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor