Consilierul lui Navalnîi, după ce a fost bătut cu un ciocan în faţa casei: "E un salut tipic criminal din partea lui Putin"

Leonid Volkov, principalul consilier al lui Alexei Navalnîi, are un braţ rupt şi răni provocate de aproximativ 15 lovituri de ciocan în picior (Screenshot - X)
D.B.
13.03.2024

Principalul consilier al regretatului lider al opoziţiei ruse Alexei Navalnîi a acuzat miercuri Kremlinul după ce a fost agresat cu un ciocan şi gaze lacrimogene în faţa casei sale din Vilnius, transmite Reuters.

Într-o postare pe Telegram, Leonid Volkov a declarat că s-a întors acasă miercuri dimineaţă după o noapte petrecută în spital, suferind o fractură la braţ şi răni provocate de aproximativ 15 lovituri de ciocan în picior.

"Acesta este un 'salut' evident, tipic criminal din partea lui Putin [...] Vom continua să lucrăm şi nu ne vom preda. Este greu, dar ne vom descurca [...] Este bine de ştiut că sunt încă în viaţă", a scris el.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Moscovei cu privire la acest incident.

Citiți și Volkov, consilierul lui Navalnîi, atacat cu un ciocan în Lituania

Anterior, Kira Iarmiş, fosta purtătoare de cuvânt a lui Navalnîi, a postat imagini cu Volkov având o vânătaie pe frunte, sânge la o rană la picior şi un vehicul cu avarii la uşa şi geamul de partea şoferului.

"Volkov tocmai a fost atacat în faţa casei sale. Cineva a spart geamul unei maşini şi i-a pulverizat gaze lacrimogene în ochi, după care atacatorul a început să-l lovească pe Leonid cu un ciocan", a scris ea pe site-ul de socializare X.

Ministrul lituanian al Afacerilor Externe, Gabrielius Landsbergis, a calificat incidentul drept şocant şi a declarat că autorii trebuie să "răspundă pentru crima lor".

Şeful Poliţiei Lituaniene, Renatas Pozela, a declarat că poliţia a alocat "resurse uriaşe" pentru a investiga agresiunea.

El a insistat că atacul nu înseamnă că această ţară de 2,8 milioane de locuitori din Uniunea Europeană şi NATO, care se învecinează cu Rusia şi Bielorusia şi care a devenit o bază pentru personalităţile opoziţiei ruse şi bieloruse, nu mai este sigură.

"Acesta este un caz singular pe care îl vom rezolva cu succes... Poporul nostru nu trebuie să se teamă din această cauză", a declarat Pozela.

Ambasadoarea SUA în Lituania, Kara McDonald, a declarat pe reţelele de socializare X că a fost "şocată" de vestea atacului asupra lui Volkov.

"Rezilienţa şi curajul său în faţa încercărilor recente de a-l reduce la tăcere şi de a-l intimida sunt inspiratoare. Echipa Navalnîi rămâne o voce deschisă împotriva represiunii şi brutalităţii Kremlinului", a spus ea.

Citiți și Cu câteva luni înainte de moartea sa, Navalnîi îi spusese avocatului său că el credea că a fost otrăvit în închisoare

Navalnîi, cel mai proeminent critic al preşedintelui Vladimir Putin, a murit luna trecută într-o închisoare arctică. Autorităţile ruse spun că a murit din cauze naturale; susţinătorii săi cred că a fost ucis de autorităţi, ceea ce Kremlinul neagă.

Într-un interviu acordat Reuters cu câteva ore înainte de atacul de marţi seară, Volkov a declarat că liderii mişcării lui Navalnîi din exil credeau că sunt în pericol.

"Ei ştiu că Putin nu ucide oameni doar în interiorul Rusiei, ci şi în afara Rusiei. Trăim în vremuri foarte întunecate", a declarat Volkov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor