Congresul UDMR: "Fiecărei comunităţi minoritare îi revine dreptul la autonomie". Ce spun liderii noştri politici

Congresul UDMR-ului, formaţiune ale cărei voturi în Parlament pot face şi desface majorităţi pe varii proiecte şi imunităţi parlamentare, a atras vineri, la Cluj, sub acelaşi acoperiş numeroşi lideri politici din România şi Ungaria.
Premierul Victor Ponta (facebook.com)
Loredana Diacu
17.04.2015

Congresul UDMR-ului, formaţiune ale cărei voturi în Parlament pot face şi desface majorităţi pe varii proiecte şi imunităţi parlamentare, a atras vineri, la Cluj, sub acelaşi acoperiş numeroşi lideri politici din România şi Ungaria.

Luând cuvântul în deschiderea congresului, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat că UDMR-ul poate conta pe sprijinul Ungariei şi că între Budapesta şi "prietenii de aici" există un consens total asupra unor teme, între care şi faptul că "fiecărei comunităţi minoritare îi revine dreptul la autonomie". Vicepremierul a mai adăugat că nimeni nu s-a gândit, după aderarea la UE, că inscripţiile bilingve încă reprezintă o problemă, că imnul Ungariei încă reprezintă o problemă sau retrocedarea imobilelor confiscate de comunişti, relatează Hotnews.

"Vreau să mulţumesc preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, pentru această relaţie stabilă între UDMR şi Guvernul de la Budapesta. Şi mă bucură în mod special că există încredere reciprocă între cele două părţi. Există un consens total cu prietenii de aici, consens la nivel de societate, în ce priveşte trei lucruri: fiecare maghiar, fiecare persoană de etnie maghiară are dreptul să obţină cetăţenia maghiară, dacă o obţine, are drept la vot. În al doilea rând, are drept în conformitate cu standardele europene, fiecărei comunităţi minoritare îi revine dreptul la autonomie. Mai trebuie să vă spun că UDMR are nevoie de acest lucru în situaţia specială care există. Trebuie să fie o legătură între cele două ţări şi între maghiarii din Transilvania şi cei din Ungaria. UDMR are un rol esenţial şi dacă analizez un pic istoria, este foarte clar că interesul Ungariei şi României deopotrivă este cooperarea şi pentru ca aceasta să aibă loc, un rol esenţial este jucat de UDMR. Calitatea cooperării nu va depinde de noi", a declarat vicepremierul Ungariei, potrivit traducerii oficiale, citate de Hotnews.

Declaraţiile liderilor politici români participanţi la congres

Victor Ponta, premier al României şi preşedinte al PSD

Prezent la congresul UDMR de la Cluj-Napoca, premierul a mulţumit liderilor formaţiunii care i-a fost partener de guvernare până după pierderea alegerilor pentru Cotroceni şi le-a urat succes acestora în proiectele următoare, precizând că anul acesta nu mai are nicio rugăminte la membrii Uniunii:

“În 2013, la Miercurea Ciuc, v-am rugat să veniţi la guvernare, l-aţi urmat puţin, dar aţi plecat. Acum nu vă mai rog nimic pentru că ştiu că veţi face ceea ce dumneavoastră ştiţi că este bine”, li s-a adresat premierul, citat de B1 TV, liderilor UDMR.

Ulterior, premierul României a venit cu completări pe contul său personal: "Am participat astăzi la Congresul UDMR - un partener care întotdeauna s-a ţinut de cuvânt, singurul reprezentant legitim al comunităţii maghiare din România (un “certificat” obţinut de fiecare dată în urma alegerilor).

Vreau ca în următorii ani să păstram capacitatea de dialog. Este esenţial pentru democraţia din România ca o comunitate atât de numeroasă precum cea maghiară să fie reprezentată în toate structurile statului." scrie premierul pe contul său de socializare.

Alina Gorghiu, co-preşedinte PNL

"Am participat, astăzi, la congresul UDMR, în primul rând pentru ocazia de a mulţumi comunităţii maghiare din România, care, la alegerile prezidenţiale, a optat într-o proporţie covârşitoare pentru Klaus Iohannis. Cetăţenii României, români, maghiari sau de alte naţionalităţi, vor un alt fel de a face politică iar noi, partidele politice, inclusiv UDMR, trebuie să onorăm cum se cuvine această dorinţă a celor pe care îi reprezentăm. Doresc noii conduceri a UDMR să aibă puterea de a urma drumul pe care cetăţenii României, români şi maghiari deopotrivă, ni l-au trasat.", şi-a împărtăşit Alina Gorghiu, pe contul său de Facebook, impresiile după Congres.

Călin Popescu Tăriceanu, şef al Senatului

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a amintit vineri, în cadrul discursului ţinut la Congresul UDMR, de necesitatea revizuirii Constituţiei, însă nu în sensul de "peticire", aşa cum s-a procedat până acum, ci de rescriere a legii fundamentale într-o formulă complet nouă, relatează Agerpres. În acest context, Tăriceanu a vorbit şi de importanţa rezolvării procesului de regionalizare a României, care ar putea determina diferitele zone să intre într-o competiţie benefică cu rezultate bune pentru întreaga ţară şi mai ales pentru economie.

"Dragii mei concetăţeni, regionalizarea nu este despre relocarea birocraţiei, regionalizarea este despre un proiect prin care România să devină mai eficientă şi mai competitivă", a afirmat preşedintele Senatului, dând drept exemplu tipul de regionalizare care există în Germania.

Tăriceanu a opinat că deşi împărţirea acestei ţări în landuri s-a făcut după al Doilea Război Mondial cu scopul de a ţine în frâu dezvoltarea ei pentru a nu redeveni o mare putere militară, totuşi efectul a fost că Germania a devenit o mare putere economică.

"Un model bun este cel al Germaniei. Germania, după război, din considerente politice, legate de teama ţărilor aliate de a nu vedea din nou în Germania o mare putere militară, au hotărât împărţirea ei în landuri. Dar în acelaşi timp, tocmai pentru a evita pericolele au hotărât un guvern central slab şi au dat autonomie foarte multă landurilor. Ceea ce iniţial s-a dorit a fi o armă pentru menţinerea Germaniei că o ţară slabă s-a dovedit în final că a fost arma cu care Germania a câştigat competiţia pe toate planurile şi mai ales economic", a afirmat preşedintele Senatului, aliat de nădejde al PSD.

Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis

Preşedintele ţării, Klaus Iohannis, nu a participat la Congres, însă a transmis UDMR-ului un mesaj, prin consilierul prezidenţial Laurenţiu-Mihai Ştefan: "Modelul de comportament politic asumat şi promovat de liderii UDMR încă de la înfiinţare a permis stabilirea unui parteneriat real cu reprezentanţii majorităţii şi a generat exemple de bună practică, recunoscute la nivel internaţional, în relaţia între majoritate şi toate minorităţile naţionale din România", se arată în mesajul preşedintelui Iohannis, citat de Mediafax.

Amintim în context că, în 2013, UDMR a intentat un proces Comisiei Europene la Curtea de Justiţie (CJ) a Uniunii Europene, pe motiv că aceasta a respins un proiect de iniţiativă cetăţenească iniţiat de Uniunea maghiară, care prevedea autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone, proiect care, potrivit oficialilor europeni, încălca Tratatul de la Lisabona.

"UDMR a reprezentat în acest mod un factor de echilibru şi stabilitate esenţial pentru consolidarea democratică a sistemului politic românesc, marcat de tensiunile şi riscurile inerente unei societăţi multietnice", se mai arată în mesajul preşedintelui adresat formaţiunii care, în toamna anului trecut, a lansat în dezbatere un proiect legislativ în care propunea o formă radicală de autonomie pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc.

Klaus Iohannis le-a reamintit participanţilor la Congresul UDMR faptul că a susţinut reluarea dezbaterilor despre descentralizare şi regionalizare, "ca parte a unei necesare discuţii privind arhitectura statului român şi organizarea sa administrativ-teritorială".

"Experienţa pe care am acumulat-o în administraţia locală îmi oferă o perspectivă realistă asupra complexităţii acestor procese, şi asupra multiplelor implicaţii ale lor - de la cele strict administrative sau socio-economice, la cele culturale şi identitare (...) Trebuie antrenat un număr cât mai mare de experţi, reprezentanţi ai societăţii civile, ai comunităţilor locale, pentru a defini o viziune care să se bucure de o cât mai largă susţinere. Dialogul şi construcţia pas cu pas împreună cu liderii politici ai majorităţii reprezintă singura soluţie viabilă. Doar aşa putem evita calculele electoraliste sau discursurile pline de stereotipuri, cum se întâmplă adesea atunci când se discută în spaţiul public despre autonomie"se mai arată în mesajul preşedintelui.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor