Condamnări la închisoare pentru dosare de falşi persecutaţi politic

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au condamnat la închisoare trei funcţionari publici care au pretins şi acceptat mită de la 1244 de persoane, cărora le-au emis acte în fals pentru ca aceştia să-şi poată face dosare de persecutaţi politic, beneficiind astfel de compensaţii de la stat.
Loredana Diacu
03.03.2014

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au condamnat la închisoare trei funcţionari publici care au pretins şi acceptat mită de la 1244 de persoane, cărora le-au emis acte în fals pentru ca aceştia să-şi poată face dosare de persecutaţi politic, beneficiind astfel de compensaţii de la stat.

Astfel, Florica Iordache, fost funcţionar în cadrul Biroului Arhivă - Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, a primit o pedeapsă de 9 ani închisoare şi degradarea militară pentru luare de mită, Gheorghe Loghin, fost şef de birou în cadrul Direcţiei Generale de Muncă a Municipiului Bucureşti a primit 10 ani tot pentru luare de mită iar Carmen Marina Olescher, fost şef de birou în cadrul Direcţiei Generale de Muncă şi Protecţie Socială a Municipiului Bucureşti a fost condamnată la 4 ani închisoare.

Conform procurorilor, în perioada 1998 – 2000, cei trei au pretins sau acceptat în repetate rânduri să primească diferite sume de bani sau bunuri, pentru a emite în fals documentele necesare pentru ca un număr de 1244 de persoane să beneficieze în mod nelegal de prevederile Decretului Lege (D.L.) nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura militară instaurată în anul 1940 şi continuată de dictatura comunistă.

D.L. nr. 118 adoptat în 1990 stabilea mai multe drepturi cu caracter de reparatoriu (pensie specială, transport gratuit, asistenţă medicală gratuită, scutire de taxe şi impozite, etc.)

Prin faptul că Iordache, Loghin şi Olescher au "ajutat" cu acte false peste 1200 de cetăţeni, Metrorex, RATB, SNCFR, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa de Pensii şi Bugetul consolidat al statului (Direcţiile de impozite şi taxe locale) au fost prejudiciate cu suma totală de 1.387.918 de lei, motiv pentru care, pe parcursul urmăririi penale, s-au iniţiat demersurile necesare în vederea recuperării prejudiciului cauzat.

Cei trei au fost trimis în judecată în 2005. În acelaşi dosar s-au efectuat acte de urmărire penală şi faţă de cele 1244 de persoane ce au beneficiat, în mod direct, ilegal, de pensiile speciale şi de beneficiile prevăzute de D.L. nr. 118/1990. Falşii persecutaţi politic au fost scoşi finalmente de sub urmărirea penală împotriva lor fiind dispusă doar sancţiuni cu caracter administrativ.

Certificatele de revoluţionar au fost subiectul unei mari înşelătorii. Conform evz, o treime din certificatele de revoluţionar au fost emise sau reînnoite cu încălcarea legii. În jur de 7.000. de oameni care au făcut revoluţie pe canapea, la televizor, ar beneficia de certificate false, în baza cărora au încasat în jur de 256 de milioane de euro în ultimii 10 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor