Complexul Energetic Hunedoara, intrat oficial în insolvenţă
alte articole
Aflat într-o situaţie financiară dezastruoasă, Complexului Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă. În mod surprinzător, administrator judiciar nu a fost desemnată firma de insolvenţă EuroInsol, controlată de Remus Borza, ci o altă firmă, GMC SPRL Craiova, relatează Hotnews.
Potrivit informaţiilor deţinute de sursa citată, EuroInsol, firma care s-a ocupat de Hidroelectrica, a fost propusă de Consiliul de Administraţie al CE Hunedoara şi de mai mulţi creditori, desemnarea acesteia ca administrator judiciar părând, în aceste condiţii, drept sigură. Pe de altă parte, GMC SPRL Craiova a fost propusă de creditorul UPSROM, producători de cilindri hidraulici.
Cererea Complexului Energetic Hunedoara de a intra în insolvenţă a fost judecată joi de către Tribunalul Hunedoara, după ce săptămâna trecută, pe 28 decembrie, Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara a decis intrarea companiei în insolvenţă.
În prezent, CEH are datorii de 1,2 miliarde de lei şi popriri pe toate conturile, ceea ce creează o presiune imediată asupra capacităţii de plată. Ministerul Energiei estimează pentru 2015 pierderi de 404 milioane de lei.
Articolul integral poate fi citit aici
Reamintim că în data de 28 decembrie anul trecut, aflat în vizită de lucru la Hunedoara, noul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, declara: "În această dimineaţă mă aflu la Complexul Energetic Hunedoara într-o vizită de lucru, împreună cu secretarii de stat Corina Popescu şi Cristian Buşu. Situaţia financiară a companiei este dezastruoasă şi temerea principală este că putem ajunge chiar la un faliment. O astfel de situaţie este complet inadmisibilă pentru că ne-am vedea puşi în faţa unei probleme sociale enorme în Valea Jiului şi a unei probleme de siguranţă a sistemului energetic naţional", a anunţat, pe contul său de Facebook, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat în septembrie 2012 în urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) şi Electrocentrale Paroşeni, iar în februarie 2013, a fuzionat cu Societatea Naţională a Huilei (CNH). Trei ani mai târziu, în lipsa oricărui plan de restructurare şi eficientizare, cu un management neprofesionist, din cauza unor contracte de achiziţie de cărbune din import păgubitoare, CE Hunedoara a ajuns la pierderi de 1 miliard de lei şi datorii de multe sute de milioane de lei, dintre care peste 300 milioane lei doar la stat. La aceste cauze se adaugă şi deciziile politice dăunătoare ale guvernelor Ponta, relata în mai 2015, Hotnews