Spionaj economic sau simple fire? Descoperire suspectă în pereţii Cupru Min

Conducerea Cupru Min Abrud, companie ce deţine 60% din rezervele de cupru ale ţării, a sesizat Poliţia şi SRI după ce unii angajaţi au descoperit mai multe fire suspecte ascunse într-unul din pereţii sălii de şedinţe.
Mina de cupru de la Roşia Poieni. (wikipedia.org)
Loredana Diacu
07.01.2016

Directorul general al Cupru Min, Nicolae Turdean, a declarat că angajaţi ai societăţii au descoperit în ultima zi a anului 2015 mai multe fire ascunse într-unul din pereţii sălii de şedinţe, relatează focus-energetic.ro.

Potrivit managerului Cupru-Min, a fost solicitată imediat prezenţa Poliţiei din Abrud şi a fost sesizat, de asemenea, şi SRI. Sala de conferinţe a fost sigilată în prezenţa Poliţiei în data de 31 decembrie iar, luni, 4 ianuarie, după vacanţa de sărbători, a fost trimis şi un document oficial în acest sens către IPJ Alba.

Directorul Cupru Min a mai precizat că aşteaptă rezultatul anchetei pentru a se vedea dacă este vorba de un sistem de interceptare sau sunt doar nişte simple fire. Potrivit acestuia, în urmă cu doi ani, ”ar fi existat aprobare” pentru interceptarea discuţiilor purtate aici într-un dosar în care ulterior au fost trimişi în judecată fostul director general al Cupru Min Abrud, Gheorghe Iordache, reprezentantul unei firme ce oferă consultanţă pentru afaceri şi management şi fostul director executiv al APM Alba, Mihaela Dehelean.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, subcomisar Luminiţa Prodan, a declarat că nu face niciun comentariu cu privire la acest posibil caz, mai precizeză sursa citată.

Cupru Min, societate aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, deţine exploatarea Roşia Poieni, judeţul Alba, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Societatea a trecut în 2012, printr-o tentativă de privatizare eşuată. Guvernul a încercat să vândă Cupru Min, la preţul de 57,3 mil. euro pentru cedarea companiei. Tentativa de privatizare a atras o firmă din Canada înfiinţată cu doar câteva luni înainte de derularea licitaţiei, care a oferit 200,7 milioane de euro pentru Cupru Min. Actele de vânzare nu au mai fost semnate din cauza unor neînţelegeri între cele două părti, potrivit ziarulfinanciar.ro. Ministrul Economiei de la vremea respectivă, Lucian Bode, declara că Roman Copper nu a fost de acord cu publicarea contractului de privatizare a Cupru Min şi cu depunerea unei garanţii pentru investiţiile de mediu.

Zăcământul de la Roşia Poieni era evaluat în 2012 la peste un miliard de tone de minereu cu un conţinut mediu de 0,353% cupru şi cu aproximativ 3,9 milioane de tone de metal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor