Rusia expulzează doi diplomaţi germani, reacţie la un gest asemănător al Berlinului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Joi, Rusia a expulzat doi diplomaţi germani, acesta reprezentând un răspuns diplomatic standard la o acţiune similară a Germaniei de săptămâna trecută şi a afirmat că speră ca disputa legată de uciderea unui cetăţean georgian la Berlin nu va deteriora relaţiile celor două ţări.

Berlinul a expulzat doi diplomaţi ruşi săptămâna trecută pentru refuzul Moscovei de a coopera în investigarea unui omor, procurorii germani suspectând implicarea rusă sau cecenă.

Guvernul rus a negat orice conexiune cu asasinatul, deşi în ultimii ani Europa a înregistrat un val de asasinate în care se bănuieşte că au fost implicaţi agenţi ruşi.

Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat, joi, pe ambasadorul Germaniei la Moscova pentru a transmite Berlinului un protest formal vizând expulzările şi a acordat unor diplomaţi germani şapte zile pentru a părăsi ţara, se arată într-un comunicat.

„Aceste măsuri au fost inevitabile după ce doi dintre diplomaţii noştri au fost expulzaţi. Considerăm că acţiunea Berlinului este total nefondată”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Ne aşteptăm şi sperăm că acest lucru nu va fi un factor negativ în dezvoltarea şi extinderea dialogului nostru constructiv", a declarat el pentru reporteri într-o conferinţă.

Tensiunile dintre Rusia şi ţările occidentale, inclusiv Germania, care depinde în mare măsură de gazul şi petrolul rusesc, au reapărut de la otrăvirea anul trecut a fostului spion rus, Serghei Skripal şi a fiicei sale în Salisbury, Marea Britanie.

În mod tradiţional, Germania are relaţii strânse de afaceri cu Rusia, iar scandalul diplomatic a survenit în momentul în care Rusia construieşte o conductă majoră de gaze naturale către Germania, Nord Stream 2, în ciuda opoziţiei americane.

Ministerul de Externe al Germaniei a declarat că regretă acţiunea Rusiei de a-i expulza pe diplomaţii germani. „Transmite un semnal greşit şi nejustificat”, a declarat acesta.

Cetăţeanul georgian Zelimkhan Khangoşvili a fost împuşcat mortal la Berlin, în august, în timp ce se îndrepta spre o moschee.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna aceasta că Khangoşvili a fost un criminal care a comis atentate sângeroase pe pământul rusesc şi că solicitările de extrădare ale Moscovei nu au fost ascultate de autorităţile germane.

Germania a contrazis acest lucru miercuri, spunând că nu are cunoştinţă de nicio cerere de extrădare făcută de Moscova.

Joi, Kremlinul a insistat că a cerut extrădarea lui Khangoşvili. „Au fost cereri. Bărbatul a luat parte la acte de terorism şi crime în masă ”, a afirmat Peskov, fără să dea niciun detaliu.