Companii taiwaneze acuzate că acţionează ca paravan pentru China în industria semiconductorilor
alte articole
Procurorii şi poliţia din Taiwan au percheziţionat şapte clădiri, la 9 martie, anchetând 19 persoane în legătură cu un program prin care regimul comunist chinez foloseşte experţi taiwanezi în semiconductori pentru a trafica microprocesoare şi a sparge blocada impusă de SUA.
Printre cele 19 persoane sunt patru directori din Taiwan, două companii de tehnologie din Taiwan - WiseCore Technology Co., Ltd. şi IC Link Limited, potrivit unui comunicat al Parchetului din New Taipei City.
Cele două companii sunt un joint venture între o companie nenumită de design de microprocesoare cu sediul în China şi un grup de experţi taiwanezi în proiectarea semiconductorilor. Compania chineză a acordat experţilor taiwanezi funcţii de conducere în cele două companii şi le-a cerut să recruteze foşti colegi de muncă.
În ultimii trei ani, sute de profesionişti din Taiwan, din industria semiconductorilor, au fost recrutaţi pentru cele două companii finanţate de China, potrivit procurorilor.
Însă efortul de recrutare „a subminat grav” dezvoltarea industriei semiconductorilor din Taiwan, au spus procurorii.
Raidurile au avut ca rezultat confiscarea mai multor dovezi, inclusiv contracte de muncă, contracte de confidenţialitate impuse angajaţilor, telefoane mobile, laptopuri şi carduri bancare, potrivit comunicatului de presă.
Cei patru directori au fost acuzaţi de încălcarea unei legi din Taiwan care reglementează relaţiile dintre Taiwan şi China, care interzice oricărei întreprinderi cu scop lucrativ din China să se angajeze în activităţi comerciale în Taiwan fără aprobarea autorităţilor taiwaneze.
Ministerul Afacerilor Economice din Taiwan a interzis, de asemenea, entităţilor chineze să înfiinţeze companii sau filiale de semiconductori în Taiwan, potrivit unui comunicat de presă.
Potrivit presei taiwaneze, compania nenumită din China este Bitmain Technologies, cu sediul în Beijing.
În plus, cele două companii din Taiwan au fost înfiinţate de Bitmain şi filiala sa CVITEK - care are sediul şi în capitala Chinei Beijing - fără aprobarea autorităţilor din Taiwan.
Bitmain, un proiectant de cipuri specializat în bitcoin mining, are legături cu Partidul Comunist Chinez. Potrivit site-ului oficial al guvernului judeţului Haidian din Beijing, Bitmain a fost parte dintr-un grup de companii al căror scop era „consolidarea Partidului”, în 2019.
Bitmain a primit în ultimii ani mai multe subvenţii şi finanţări guvernamentale de la guvernul local din Haidian. De exemplu, în 2019, a primit o subvenţie pentru cercetare şi dezvoltare corporativă.
Publicaţia taiwaneză Liberty Times a raportat că mulţi dintre profesioniştii taiwanezi recrutaţi din domeniul semiconductorilor provin de la unele dintre cele mai cunoscute companii de semiconductori de pe insulă, inclusiv designerul de cipuri MediaTek şi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), cel mai mare producător de cipuri din lume.
Până miercuri după-amiază, cei patru directori din Taiwan au fost eliberaţi după ce au depus cauţiune, potrivit presei locale.
În afară de mituirea experţilor taiwanezi cu creşteri salariale masive, regimul chinez a încercat să se infiltreze în sectoarele hi-tech din Taiwan şi în alte moduri, inclusiv preluări de companii şi programe de recrutare.