SUA, China ar fi căzut de acord asupra unei întâlniri faţă în faţă în ... Alaska [presa chineză]

Joe Biden împreună cu liderul comunist Xi Jinping în timpul unui dineu organizat de fostul Secretar de Stat John Kerry la Washington, 25 septembrie 2015
Joe Biden împreună cu liderul comunist Xi Jinping în timpul unui dineu organizat de fostul Secretar de Stat John Kerry la Washington, 25 septembrie 2015 (Paul J. Richards/AFP via Getty Images)

Joe Biden a promis poporului american, în campania electorală, că va păstra poziţia sceptică a preşedintelui Trump faţă de regimul comunist chinez, considerat pe scară largă ca fiind cel mai mare adversar geopolitic al Americii.

De când a sosit la Washington în ianuarie, noua administraţie a decis să menţină tarifele din războiul comercial al lui Trump cu China, dar a ridicat unele restricţii privitoare la operaţiunile de desfăşurare a soft-power-ului chinez în SUA, de exemplu sistând obligativitatea instituţiilor americane de învăţământ superior de a informa agenţiile federale cu privire la fondurile primite de la Beijing.

Între timp, liderul chinez Xi Jinping a continuat agenda de comunizare a Hong Kong-ului, atât liderul chinez, cât şi alţi oficiali de rang înalt ai Partidului publicând discursuri agresive, în care propun inclusiv invadarea Taiwanului.

Citiți și Henry Kissinger cere administraţiei Biden să continue politica lui Trump în Orientul Mijlociu

Publicaţia South China Morning Post, deţinută de magnatul chinez Jack Ma, transmite că cele două ţări se pregătesc să organizeze prima rundă de discuţii la nivel înalt în persoană.

Potrivit SCMP, delegaţia SUA va fi condusă de secretarul de stat Antony Blinken, în timp ce delegaţia chineză va avea - în mod bizar - ca protagonist, nu omologul Secretarului de Stat - ministrul chinez de Externe, Wang Yi -, ci un subaltern, Yang Jiechi, un diplomat chinez senior, care deseori este reprezentant al preşedintelui Xi Jinping.

Joe Biden a fost ţinta mai multor scandaluri - muşamalizate de presa de stânga - legate de afacerile, uneori ilegale, pe care membrii familiei sale le-au avut cu China, pe vremea celor două mandate de vicepreşedinte deţinute în timpul administraţiilor Obama.

Fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, nu numai că s-a implicat în ceea ce a fost descris pe scară largă ca trafic de influenţă prin participarea la proiecte de afaceri organizate de persoane cu legături strânse cu Partidul Comunist Chinez, dar, ca vicepreşedinte, Joe Biden are o relaţie îndelungată cu preşedintele Xi Jinping, unii analişti fiind de părere că cei doi lideri sunt în relaţii de prietenie.

Citiți și Hunter Biden, acuzat de colaborare cu oligarhi ruşi

Deşi, potrivit SCMP, Biden şi Xi ar fi vorbit la telefon ore în şir luna trecută, întâlnirea dintre cele două părţi, care se va ţine în Alaska, ar fi prima şedinţă faţă în faţă de la sosirea noii administraţii la Washington.

SCMP afirmă că discuţiile vor avea loc, probabil, în Anchorage, Alaska. De ce Anchorage? Ei bine, aparent, chinezii ar dori ca evenimentul să aibă loc acolo deoarece este la jumătatea distanţei dintre Washington şi Beijing, aflându-se totuşi, în afara teritoriului propriu-zis american. Acest lucru, teoretic, ar facilita guvernului şi aparatului său de propagandă să descrie discuţiile ca având loc pe teritoriu neutru, permiţând în acelaşi timp diplomaţilor să evite controlul intens al presei.

Citiți și Şeful politicii pentru Asia al lui Joe Biden este fondator al unui think-tank "puternic influenţat" de Beijing

Marţi, Bloomberg a raportat că Armata chineză testează noi rachete care pot viza nave militare americane angajate în operaţiuni persistente de asigurare a „libertăţii de navigaţie” în Marea Chinei de Sud sub conducerea lui Trump, iritând în mare măsură regimul de la Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe