William Burns, nominalizat la conducerea CIA - luat în răspăr pentru relaţiile strânse cu Partidul Comunist Chinez

Fundaţia Carnegie apare şi ea în cărţi, ca recipient al unor fonduri donate de Partidul Comunist Chinez
Secretarul de stat adjunct american, William Burns. (Chip Somodevilla/Getty Images)
Chuck Ross, The Daily Caller
25.02.2021

  • William Burns, nominalizarea lui Joe Biden pentru poziţia de director al CIA, a vorbit, miercuri, cu candoare, despre înclinaţia autoritară a regimului chinez şi despre utilizarea unor organizaţii pentru a influenţa politica SUA faţă de Beijing.
  • William Burns s-a confruntat, de asemenea, cu întrebări legate de activitatea sa la Carnegie Endowment for Internaţional Peace, unde avea o relaţie cu una dintre organizaţiile de lobby ale regimului comunist chinez.
  • Burns a declarat Comisiei de Informaţii a Senatului că la scurt timp după ce a preluat conducerea la Carnegie în 2015 a rupt legăturile cu China-US Exchange Foundation (CUEF) din cauza „extinderii operaţiunilor de influenţă chineză”.
  • În ciuda afirmaţiei lui Burns, Carnegie şi CUEF au menţinut o relaţie până în 2017.

Burns, nominalizat pentru poziţia de director al CIA, a numit miercuri guvernul chinez „adversar formidabil şi autoritar” în cadrul audierii sale pentru confirmare în Senat, în timp ce se confrunta cu întrebări legate de mandatul său de preşedinte al unui grup de reflecţie pentru politică externă care a primit finanţare de la un om de afaceri şi de la grup asociat cu Partidul Comunist Chinez.

În timpul şedinţei, Burns a abordat relaţia dintre Carnegie Endowment for Internaţional Peace - pe care l-a preluat în martie 2015 - şi CUEF, un "grup de reflecţie" din Hong Kong care funcţionează sub conducerea Partidului Comunist Chinez.

Burns i-a spus senatorului Marco Rubio că a „moştenit” relaţia Fundaţiei Carnegie cu CUEF, dar a rupt legăturile cu grupul „nu după mult timp” de la preluarea mandatului.

Diplomatul de carieră i-a spus lui Rubio că este „din ce în ce mai îngrijorat de extinderea operaţiunilor de influenţă chineză”.

În ciuda declaraţiei lui Burns, Carnegie şi CUEF au menţinut o relaţie timp de cel puţin doi ani după ce Burns a preluat conducerea grupului de reflecţie.

Ultima donaţie a CUEF către Carnegie a avut loc în 2017, potrivit unui purtător de cuvânt al Carnegie şi a datelor prezentate în raportul său anual din 2018.

Tung Chee-hwa, fondatorul CUEF, a vizitat şi Centrul Carnegie-Tsinghua din Beijing, în martie 2017, potrivit site-ului său web. Lui Tung i s-a alăturat Chen Xu, preşedintele afiliat al Biroului de Partid al Universităţii Tsinghua.

Publicaţia Daily Caller News Foundation a transmis luna aceasta că organizaţia CUEF - controlată de Partidul Comunist Chinez - a contribuit cu o sumă între 200.000 USD şi 500.000 USD la Carnegie în timp ce Burns conducea organizaţia.

Mai mult, un om de afaceri chinez, care face parte dintr-unul din consiliile consultative ale Partidului, s-a alăturat Carnegie ca administrator. Zhang Yichen a donat, de asemenea, între 750.000 USD şi 1.550.000 USD grupului de reflecţie. Carnegie a folosit contribuţiile pentru a ajuta la finanţarea Centrului Carnegie-Tsinghua, cu sediul la Beijing.

„Suntem foarte norocoşi să-l avem pe Zhang Yichen în consiliul nostru”, afirma Burns în octombrie 2016, când Zhang s-a alăturat Fundaţiei Carnegie.

Deşi mandatul lui Burns la Carnegie ar fi putut provoca unele îngrijorări pentru republicani, el a manifestat o critică agresivă la adresa Partidului Comunist Chinez în declaraţiile sale, la deschiderea şedinţei de miercuri.

Burns a povestit că regimul chinez şi-a consolidat capacităţile „de a fura proprietatea intelectuală, de a-şi reprima propriul popor, de a-şi intimida vecinii, de a-şi extinde acoperirea globală şi de a-şi construi influenţa în societatea americană”.

El a recunoscut, de asemenea, ca răspuns la întrebările scrise lansate înainte de audierea de confirmare, că Partidul foloseşte CUSEF ca parte a „unei abordări cuprinzătoare care ţinteşte întregul guvern [federal, n.r.]... pentru a testa şi a influenţa evoluţiile politice, economice şi culturale în beneficiul intereselor Partidului Comunist Chinez”.

Burns a spus în răspunsul său scris că este de acord că guvernul chinez „mobilizează şi direcţionează” întreprinderi, organizaţii neguvernamentale şi membri ai comunităţii de expatriaţi chinezi „pentru a diversifica eforturile de influenţă şi a-şi transmite propaganda pe mai multe canale”.

Burns a fost de acord cu evaluarea conform căreia guvernul chinez foloseşte diferite organizaţii, inclusiv CUEF şi Institutele Confucius, pentru a-şi desfăşura programele de propagandă în SUA.

"Beijingul încearcă să-şi promoveze soft-power-ul şi propaganda pro-China prin programe culturale şi educaţionale desfăşurate în instituţiile academice din SUA", a spus Burns în răspunsurile scrise publicate înainte de şedinţă.

În timpul administraţiei Trump, oficialii americani au intensificat controlul asupra Institutelor Confucius, care au colaborat cu peste 65 de colegii americane şi peste 500 de şcoli şi licee.

Administraţia Trump a desemnat institutele drept „misiuni străine” ale Beijingului - o categorie aplicată de obicei ambasadelor şi consulatelor.

Administraţia Trump a încercat să promoveze, pe 31 decembrie 2020, o regulă care impune şcolilor americane să dezvăluie parteneriatele cu Institutele Confucius. Administraţia Biden a retras ordinul pe 26 ianuarie.

Burns nu a fost întrebat despre ordinul lui Trump legat de Institutele Confucius, dar el a spus că acestea folosesc accesul la oficialii comunităţii academice „pentru a răspândi imagini pozitive ale Chinei şi pentru a direcţiona conversaţiile departe de subiectele sensibile pentru Partidul Comunist Chinez”.

Reprezentantul Marco Rubio l-a chestionat pe Burns cu privire la un material publicat de Daily Caller referitor la un eveniment din 2019, când Burns a trimis invitaţii în numele Carnegie unor angajaţi ai Congresului la o conferinţă în Beijing, menţionând că toate cheltuielile de cazare şi transport sunt plătite.

Personalul Congresului a avut întâlniri cu academicieni chinezi şi cu oficiali guvernamentali, inclusiv un membru marcant al regimului comunist şi preşedinte al Asociaţiei Poporului Chinez pentru Prietenie cu Ţările Străine (CPAFFC), grup controlat de Partidul Comunist.

Burns a apărat iniţiativa spunând că intenţiona „să ofere membrilor personalului Congresului posibilitatea de a se angaja direct în discuţii cu omologii chinezi şi de a-şi exprima îngrijorările cu privire la acţiunile Chinei şi comportamentul său malign”.

„Împărtăşesc temerile cu privire la operaţiunile de influenţă străină”, i-a spus el lui Rubio în timpul şedinţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor