Comisia Europeană recomandă lansarea discuţiilor de aderare cu Macedonia şi Albania

Comisarul UE pentru Politică Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.
Comisarul UE pentru Politică Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn. (Emmanuel Dunand/AFP/Getty Images)

Comisia Europeană a recomandat ca UE să înceapă negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron a exclus orice extindere înainte ca blocul să fie reformat.

Comisarul UE pentru Politică Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, a afirmat marţi că atât Albania cât şi Macedonia “au realizat multe în ultimele luni şi acest lucru ar trebui recunoscut”.

“După cum a afirmat un coleg de-al nostru, dacă ei păşesc înainte, trebuie să păşim şi noi, şi exact acest lucru s-a întâmplat astăzi”, a afirmat el în timpul prezentării unui raport realizat de Comisia Europeană, care evidenţiază progresul realizat de şase ţări din vestul Balcanilor aflate în continuare în afara blocului şi recomandările făcute pentru acestea.

În raport se precizează că lansarea discuţiilor de aderare cu Albania şi Macedonia depinde de faptul ca cele două ţări să “menţină şi să aprofundeze avântul actual pentru reformă”.

Este prima dată când Comisia Europeană recomandă lansarea negocierilor de aderare la UE cu Albania, care în 2014 a devenit oficial candidat la intrarea în blocul european.

Totuşi, în fiecare an din 2009, Comisia începea lansarea negocierilor cu Macedonia, însă statele membre din Consiliu – în special Grecia – au blocat mereu discuţiile din cauza problemei numelui ţării care a deteriorat relaţiile dintre Atena şi Skopje de când Macedonia a devenit independentă în 1991.

Atena se opune ca ţara cu care se învecinează la nord să folosească numele de Macedonia, susţinând că acest lucru implică revendicări teritoriale asupra propriei provincii nordice cu acelaşi nume. Negocierile dintre cele două ţări s-au accelerat în acest an, întărind speranţele pentru găsirea unui compromis care va debloca calea Macedoniei către intrarea în UE şi NATO.

Skopje a "supravieţuit" de asemenea unor lupte politice interne care au culminat în aprilie 2017 cu un incident în care sute de manifestanţi au năvălit în sediul Parlamentului şi au bătut câţiva parlamentari, inclusiv pe actualul premier Zoran Zaev.

Ca răspuns la recomandarea Comisiei Europene, Zaev a afirmat că măsura aduce mai aproape Macedonia de UE.

“Înseamnă că am depăşit criza politică”, a afirmat acesta.

Ministrul albanez de Externe, Ditmir Bushati, a apreciat decizia, susţinând că aceasta este o “zi măreaţă pentru Albania”.

De asemenea, Federica Mogherini, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, a declarat că este “pozitivă şi optimistă” în legătură cu şansele Serbiei şi micului stat Kosovo de a ajunge la un acord obligatoriu din punct de vedere juridic privind normalizarea relaţiilor dintre ele – o precondiţie inclusă în raport pentru ca ambele ţări să poată avansa în procesul de aderare la UE.

Mogherini, care acţionează ca un intermediar în discuţiile dintre Belgrad şi Priştina, a precizat că “există perspectiva şi posibilitatea avansării şi semnării unui acord”.

“Şi cred cu tărie că actuala conducere din cele două ţări şi populaţiile lor sunt conştiente că acum este momentul să meargă înainte cu determinare, cu simţ al compromisului, având în vedere îmbunătăţirea situaţiei atât a Priştinei cât şi a Belgradului”, a adăugat ea.

Lansarea discuţiilor pentru aderare trebuie să fie aprobată de toate statele UE şi obţinerea undei verzi ar putea fi dificilă.

Adresându-se Parlamentului European în Strasbourg, la câteva ore după ce Comisia a anunţat recomandarea sa, preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că extinderea blocului trebuie să fie precedată de reformarea Uniunii Europene.

“Din punctul meu de vedere, voi apăra o extindere doar după ce a avut loc o... reformă a Europei noastre”, a precizat Macron.

“Nu doresc o regiune a Balcanilor care să se îndrepte spre Turcia sau Rusia, ci doresc o Europa care, funcţionând astăzi cu dificultate cu 28 [de membri] şi mâine cu 27, ar decide că ar putea continua mâine cu 30 sau 32 [de membri] cu aceleaşi reguli”, a declarat preşedintele francez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe