NATO oferă Ucrainei statutul de “ţară aspirantă” la aderare
alte articole
Alianţa Nord-Atlantică a oferit Ucrainei statutul de ţară aspirantă pentru aderarea la alianţa militară occidentală, statut pe care Georgia, Macedonia şi Bosnia-Herţegovina îl au deja.
“Uşile NATO rămân deschise oricărei ţări europene care poate să îşi asume angajamentele şi obligaţiile statutului de membru şi care să contribuie la securitatea regiunii Euro-Atlantice”, a precizat Alianţa într-o declaraţie publicată la sfârşitul acestei săptămâni.
“În prezent, patru ţări partenere şi-au declarat aspiraţiile privind obţinerea statutului de membru al NATO: Bosnia-Herţegovina, Georgia, fosta republică iugoslavă Macedonia şi Ucraina”, se arată în declaraţie.
Ţările care şi-au exprimat în mod oficial intenţia de a adera la NATO sunt iniţial invitate să se implice într-un dialog intens cu Alianţa Nord-Atlantică privind aspiraţiile lor şi reformele necesare.
Un pas următor către un posibil statut de membru este participarea la Planul de Acţiune în vederea aderării (MAP), care evidenţiază obligaţiile şi angajamentele posibilei aderări.
În prezent Macedonia şi Bosnia-Herţegovina sunt singurele state aspirante ce participă la MAP.
La 8 iunie 2017, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o lege prin care integrarea în NATO a devenit o prioritate a politicii externe a ţării. În iulie 2017, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat că va căuta deschiderea negocierilor privind MAP.
Ucraina este în prezent implicată într-un război cu separatiştii susţinuţi de Rusia în regiunile sale estice. Războiul, izbucnit în aprilie 2014 după alungarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, a provocat până acum moartea a peste 10.300 de persoane şi strămutarea a altor câteva sute de mii.