Comisia Europeană: "frauda şi evaziunea fiscală la TVA - o provocare majoră pentru România"
alte articole
Comisia Europeană a publicat luni lista recomandărilor specifice de ţară emise pentru România şi a problemelor şi riscuri la adresa economiei ţării noastre în următorii 3 ani. Concluziile Comisiei vor fi trimise Consiliului Uniunii Europene, care ar urma sa le adopte pe 8 iulie, la nivel de miniştri de finanţe ai ţărilor membre.
Recomandările CE au fost făcute în urma analizei Programului naţional de reformă pentru 2014 şi Programului de convergenţă pentru 2014 trimise de Guvernul României forului european în luna mai, a.c. Premergător recomandărilor, Comisia a făcut o analiză a proiecţiilor şi prognozelor macroeconimice avansate de Guvernul României, remarcând o serie de aspecte "discutabile" în documentele înaintate de autorităţilor române, precum faptul că PIB-ul potenţial estimat în baza căruia a fost întocmit Programul de convergenţă este "uşor mai mare", în principal datorită faptului că guvernanţii români au evaluat prea optimist piaţa forţei de muncă.
CE remarcă probleme şi cu planurile bugetare întocmite de Guvern pentru 2014, constatând că acestea prezintă riscuri de evoluţie negativă legate de controlul cheltuielilor şi de înregistrarea unui nivel de colectare a impozitelor mai scăzut decât cel prevăzut. Mai mult, conform documentului cu recomandările Comisiei, publicat de HotNews, Guvernul nu a prezentat măsurile care trebuie adoptate în 2015 şi perioada următoare pentru a asigura înscrierea pe traiectoria bugetară propusă.
Comisia mai constată şi faptul că "frauda fiscală şi evaziunea fiscală în domeniul TVA, inclusiv schemele transfrontaliere, accizele, contribuţiile de asigurări sociale şi impozitele pe venit, rămân o provocare majoră pentru România."
Alte probleme constate de forul european sunt progresele "limitate" în combaterea muncii nedeclarate precum şi lipsa unor măsuri de punere în aplicare realiste şi obligatorii a respectării obligaţiilor fiscale: "Sarcina fiscală suportată de persoanele cu venituri salariale mici şi medii rămâne ridicată şi încurajează munca nedeclarată şi nedeclararea integrala a veniturilor", reclamă CE.
În consecinţă, Comisia Europeană a avansat o serie de recomandări specifice de ţară pentru România în domeniul colectării impozitelor, pieţei muncii, învăţământului, sănătăţii, asistenţei sociale, combaterii corupţiei, energie etc.
Recomandări
Autorităţilor române li se va recomanda să îmbunătăţească activitatea de colectare a impozitelor şi să intensifice eforturile de reducere a fraudei în domeniul TVA.
Guvernanţilor li se va mai recomanda să combată munca nedeclarată şi să reducă, "fără a afecta bugetul", sarcina fiscală suportată de persoanele cu venituri salariale mici şi medii şi să finalizeze reforma pensiilor începută în 2010 prin egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi pentru bărbaţi.
O altă recomandare a CE este să se accelereze reformele din domeniul sănătăţii, pentru a spori eficienţa, calitatea şi accesibilitatea domeniului, inclusiv pentru persoanele defavorizate şi pentru comunităţile îndepărtate şi izolate.
Şi piaţa forţei de muncă din România a intrat în atenţia CE, Comisia recomandând măsuri în vederea activării tinerilor neînregistraţi precum şi consolidarea măsurilor menite să promoveze capacitatea de inserţie profesională a lucrătorilor în vârstă. Guvernului român i se recomandă "să elaboreze, în consultare cu partenerii sociali, orientări clare privind stabilirea transparenţă a salariului minim, luând în considerare condiţiile economice şi condiţiile pieţei muncii.
Şi calitatea învăţământului profesional şi tehnic ar trebui îmbunătăţită, crede CE, pentru a asigura necesităţile pieţei forţei de muncă. De asemenea, pentru combaterea sărăciei, ar trebui să sporească eficienţa şi eficacitatea transferurilor sociale, în special pentru copii, şi să continue reforma asistenţei sociale.
Ar trebui intensificate şi eforturile în vederea punerii în aplicare a măsurilor pentru integrarea romilor pe piaţa forţei de muncă, pentru a creşte rata de şcolarizare şi pentru a reduce rata de părăsire timpurie a şcolii, mai recomandă CE.
Guvernul ar trebui să depună eforturi pentru a consolida capacitatea administraţiei publice, în special prin îmbunatăţirea eficienţei, a gestionării resurselor umane etc şi să accelereze absorbţia fondurilor UE, consolidând în acelaşi timp sistemele de gestiune şi de control. Autorităţilor li se mai recomandă "să aducă îmbunătăţiri capacităţii de planificare strategică " şi să remedieze deficienţele persistente din sectorul achiziţiilor publice.
Nici sistemul judiciar nu a fost uitat, recomandarea pentru statul român fiind "să îmbunătăţească în continuare calitatea şi eficienţa sistemului judiciar, să combată corupţia la toate nivelurile şi să asigure executarea efectivă a hotărârilor instanţelor
Nu în ultimul rând, României i se recomanda să promoveze concurenţa şi eficienţa în sectorul energiei şi în cel al transporturilor. În acest sens, reforma guvernantei corporative a întreprinderilor de stat din sectorul energiei şi din cel al transporturilor ar trebui accelerată şi ar trebui sporită eficienţa respectivelor întreprinderi.
Guvernului i se mai recomandă să îmbunătăţească şi să raţionalizeze politicile în domeniul eficienţei energetice, să îmbunătăţească integrarea transfrontalieră a reţelelor de energie şi să permită, cu titlu prioritar, fluxurile inverse fizice în interconexiunile de gaze.