Judecătorii Audienţei Naţionale se revoltă împotriva reformării legii justiţiei universale (revista presei spaniole)
Judecătorii Audienţei Naţionale se revoltă împotriva reformei legii jurisdicţiei universale a justiţiei spaniole, guvernul consideră că agresiunea împotriva ministrului spaniol al finanţelor, Cristobal Montoro, are legătură cu revendicările secesioniste din Catalonia, dezbaterea fictivă asupra misoginismului eclipsează chestiunile care îl interesează pe cetăţean în Europa, iar Germania îşi înăspreşte discursul faţă de imigraţie, scriu vineri cotidienele spaniole. De asemenea, acestea consemnează şi pregătirile pentru finala Ligii Campionilor de la Lisabona.
Audienţa Naţională din Spania se revoltă împotriva reformării legii jurisdicţiei universale a justiţiei spaniole şi refuză să claseze dosare deschise, scrie cotidianul El Pais, după ce cinci dintre cei şase magistraţi de instrucţie resping noile măsuri, întrucât consideră că acestea limitează competenţele pentru cercetarea genocidelor. Pe de altă parte, acelaşi cotidian spaniol constată că Ministerul spaniol de Interne consideră că există legături între atacul asupra maşinii ministrului spaniol al finanţelor şi procesul revendicărilor secesioniste din Catalonia. În schimb, executivul regional catalan dă vina pe forţele de securitate din preajma ministrului, precizează cotidianul spaniol citat.
Cotidianul El Mundo consemnează de asemenea că guvernul consideră că agresiunea împotriva lui Montoro are legătură cu revendicările secesioniste. În plus, acesta mai arată şi că primarul din localitatea bască Sestao ia poziţie împotriva imigranţilor. Naţionalistul Josu Bergara nu şi-a dat demisia după afirmaţiile injurioase la adresa imigranţilor şi a arătat că 'nu putem să le permitem să vină ca să fure'.
În ultima zi a campaniei electorale pentru alegerile europene din 25 mai, cotidianul ABC scrie despre temele uitate ale confruntărilor politice şi atrage atenţia că 'dezbaterea fictivă' asupra misoginismului a eclipsat discuţiile pe marginea subiectelor care îl afectează pe cetăţean, aşa cum ar fi populismul extremist, uniunea fiscală şi bancară, şomajul, imigraţia, viitorul euro, locurile de muncă, energia, apărarea europeană, sau blocarea creşterii economice.
Germania îşi înăspreşte discursul asupra imigraţiei, anunţă cotidianul La Vanguardia, după ce cancelarul german Angela Merkel a atras atenţia asupra faptului că nu vor exista ajutoare sociale pentru străinii care vin în ţară doar ca să caute de lucru. Declaraţiile şefei executivului german vin pe fondul publicării datelor potrivit cărora emigraţia spaniolă creşte cu 17% din cauza ofertelor de pe piaţa forţei de muncă din Germania; spaniolii capătă locuri de muncă nesigure, iar din iulie va intra în vigoare o lege care va permite expulzarea din Germania a şomerilor comunitari, precizează cotidianul citat.
Cotidianul La Razon dă asigurări că echipele campionilor sunt pregătite pentru confruntare. 70.000 de madrileni au plecat către Lisabona, la finala Ligii Campionilor - confruntare care se dă între Real Madrid şi Atletico de Madrid. Potrivit cotidianului spaniol citat, pentru un bilet pe stadion se plăteşte suprapreţ de până la 8.800 de euro.
Cotidianul catalan El Periodico susţine că în cadrul partidului de la guvernare - Partidul Popular - ar fi apărut revolte împotriva planurilor de explorare petrolieră. Baronii conservatori aşteaptă rezultatele alegerilor europene din 25 mai, însă guvernul regional al Insulelor Baleare conduce opoziţia faţă de planul premierului Mariano Rajoy pentru explorări în Mediterana şi Insulele Canare. Ministerul spaniol al Industriei ia în considerare acordarea de mai multe concesiuni pentru explorări marine, precizează cotidianul spaniol citat.