Comisia Europeană: România nu îndeplineşte condiţiile pentru zona euro

Comisia Europeană a informat miercuri, în cadrul raportului de convergenţă 2014, că România şi alte şase ţări din Europa centrală şi de est nu îndeplinesc toate cele cinci criterii pentru aderarea la zona euro, adăugând că situaţia acestora urmează să fie reevaluată peste 2 ani.
Comisia Europeană. (Getty Images)
Andrei Pricopie
04.06.2014

Comisia Europeană a informat miercuri, în cadrul raportului de convergenţă 2014, că România şi alte şase ţări din Europa Centrală şi de Est nu îndeplinesc toate cele cinci criterii pentru aderarea la zona euro, adăugând că situaţia acestora urmează să fie reevaluată peste 2 ani.

În raportul citat au fost evaluate opt state membre ale UE în vederea adoptării de către acestea a monedei euro, iar dintre acestea doar Lituania a îndeplinit toate cele cinci criterii de convergenţă.

România are probleme cu îndeplinirea a două criterii, respectiv criteriul ratei inflaţiei şi cel al stabilităţii cursului de schimb. Criterii îndeplinite de ţara noastră sunt nivelul datoriei şi al deficitului şi ratele dobânzilor pe termen lung şi, parţial, criteriile calitative.

În România, rata medie a inflaţiei în cele 12 luni care au precedat luna aprilie 2014 a fost de 2,1%, peste valoarea de referinţă de 1,7% şi este probabil să se menţină peste valoarea de referinţă în perioada următoare. Cât despre stabilitatea cursului de schimb din ţara noastră, raportul Comisiei Europene a informat că în cei doi ani de la precedentul raport leul s-a depreciat faţă de euro cu 1,9%.

În afară de cele cinci criterii de aderare, legislaţia ţării noastre în domeniul monetar nu este în deplină concordanţă cea a Uniunii Europene. CE a invocat articolul 33, alineatul 10, din Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României, care nu este compatibil cu Articolul 130 din Tratatul de Funcţionare al UE.

Potrivit Tratatului Uniunii Europene, la fiecare doi ani sau la cererea unui stat membru care are intenţia de a adera la zona euro, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană evaluează dacă acesta îndeplineşte condiţiile necesare adoptării monedei unice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor