Avioanele Rusiei terorizează forţele aeriene americane mai rău ca în Războiul Rece

Un avion supersonic al Rusiei, modelul Su-27, a zburat extrem de aproape de un avion de recunoaştere al Statelor Unite, care observa nord-estul Pacificului, incidentul reprezentând cea mai periculoasă confruntare aeriană de la sfârşitul Războiului Rece
Avioane militare ruse.
P. P.
04.06.2014

Un avion supersonic al Rusiei, modelul Su-27, a zburat extrem de aproape de un avion de recunoaştere al Statelor Unite, care observa nord-estul Pacificului, incidentul reprezentând cea mai periculoasă confruntare aeriană de la sfârşitul Războiului Rece, a notat The Free Beacon.

Avionul RC-135 al Forţelor Aeriene SUA, specializat în colectarea de informaţii, efectua pe 23 aprilie un zbor de spionaj la aproximativ 95 de kilometri de coasta rusă din Estul Îndepărtat, în nordul Japoniei, atunci când a avut loc incidentul, conform unui oficial al departamentului de Apărare.

Avionul Su-27 a urmărit avionul RC-135, s-a învârtit în lateral pentru a-şi arăta rachetele aer-aer iar apoi a trecut la aproximativ 30 de metri de bordul avionului pentru a intimida echipa acestuia.

Incidentul a fost înregistrat (video) de echipajul avionului.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Colonelul Steven Warren a declarat că Su-27 a interceptat RC-135u în timpul unei misiuni de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional din Marea Okhoţk.

”Avionul Su-27 s-a apropiat de RC-135U şi a trecut pe lângă vârful avionului american la o distanţă de aproximativ 30 de metri”, a declarat Warren.

Un oficial din Apărare a declarat că ”interceptarea a fost iresponsabilă”, şi una dintre cele mai periculoase confruntări aeriene de la sfârşitul Războiului Rece.

Zborul RC-135 făcea parte din eforturile Forţelor Aeriene de a supraveghea regiunea. Luna trecută, două drone Global Hawk au fost trimise în Japonia pentru a efectua misiuni de spionaj în regiune. În ultimele săptămâni, au fost sporite mai multe zboruri ale avioanelor de supraveghere.

Numele de cod al avionului RC-135U este ”Combat Sent”, acesta fiind specializat în colectarea informaţiilor electronice emise de radare. Zborul de supraveghere colecta informaţii despre sistemele de apărare anti-aeriană tot mai capabile din regiune. Un echipaj standard al avionului include doi piloţi, doi navigatori, trei ingineri de sistem, zece ofiţeri de război electronic şi şase specialişti de zonă.

Rusia, mai agresivă decât URSS-ul în timpul Războiului Rece

”Această interceptare periculoasă comisă de un Su-27 rus este mult mai gravă decât ce am experimentat în timpul Războiului Rece. În cei peste patru ani în care am condus Apărarea Aerospaţială Nord Americană, în toiul Războiului Rece, nu am văzut o asemenea nesăbuinţă din partea URSS-ului”, a declarat McInerney.

”Preşedintele Putin observă o slăbiciune în conducerea actuală a Americii şi încearcă să ne intimideze. Asta se pare că nu-i deranjează pe cei din această administraţie (de la Casa Albă)”, a adăugat acesta.

Incidentul dintre Rusia şi SUA a survenit la numai două zile după ce avioanele vânătoare ale Japoniei au interceptat două avioane de luptă ruse ce efectuau patrule anti-submarin în apropiere de insula nordică a Japoniei, Hokkaido.

Din cauza obiceiurilor Moscovei de a folosi forţa în timpul acţiunilor ilegale împotriva aparatelor de zbor aflate în spaţiul internaţional, incidentul aerian putea deveni unul mortal, a declarat Kenneth de Graffenreid, fostul consilier de informaţii de la Casa Albă din timpul administraţiei Reagan.

Conform lui de Graffenreid, începând cu anii 1940, ruşii au distrus peste 70 de avioane americane. Asta include şi Zborul Liniilor Aeriene Coreene din 1983 atacat de ruşi, în care şi-au pierdut viaţa toţi cei 269 de pasageri.

”Asta a fost politica rusă de peste 70 de ani iar ruşii se reîntorc la obiceiurile urâte şi mortale din timpul Războiului Rece”, a declarat acesta.

Dezvăluirile privind confruntarea aeriană dintre Statele Unite şi Rusia vine la scurt timp după ce administraţia Obama a aprobat ca Moscova să utilizeze senzorii digitali ultra-moderni în timpul zborurilor de supraveghere asupra bazelor militare vitale ale Statelor Unite şi ale membrelor NATO din Europa, aprobate prin Tratatul Open Skies.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor