Comisia Europeană a cerut SUA să ridice vizele pentru România

Comisia Europeană a cerut SUA să ridice vizele pentru Polonia, România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia, ţări care au încă nevoie de viză pentru a călători SUA, potrivit EurActiv.
Comisia Europeană, Bruxelles. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
06.02.2014

Comisia Europeană a cerut SUA să ridice vizele pentru Polonia, România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia, ţări care au încă nevoie de viză pentru a călători în SUA, potrivit EurActiv.

În conformitate cu politica de vize a UE, un "mecanism de reciprocitate" cere ţărilor terţe ai căror cetăţeni se bucură de acces fără vize în UE să elimine reciproc toate cerinţele de viză pentru cetăţenii UE. Cetăţenii din majoritatea ţărilor UE circulă fără vize într-o serie de ţări străine, dar cetăţenii unor noi state membre ale UE încă au nevoie de viză pentru a călători în ţări precum Statele Unite, Canada sau Australia.

Un regulament care a intrat în vigoare la 20 decembrie cere ţărilor UE să "reacţioneze în comun" în problema vizelor, în special în cazurile în care ţările străine "supun cetăţenii Uniunii Europene unui tratament diferit".

UE a fost blocată în negocierile cu SUA de mai mulţi ani, în încercarea de a include toate ţările UE în Programul Visa Waiver, care este deschis în prezent la doar 23 state membre ale UE. Cetăţenii din Bulgaria, Cipru, Polonia, România şi Croaţia sunt încă excluşi.

În cazul în care în termen de şase luni, problema nu este rezolvată, UE ar putea introduce vize pentru diplomaţii americani, a avertizat Comisia Europeană.

Un nou regulament al UE în problema vizelor

Conform noului Regulament, Comisia poate impune temporar vize pentru cetăţenii ţărilor care nu ridică vizele pentru statele europene, în decurs de şase luni, ceea ce i-ar putea obliga pe diplomaţii americani să ceară vize atunci când călătoresc în UE, dacă Washingtonul nu ridică vizele pentru unele ţări din spaţiul comunitar.

Noua legislaţie este o iniţiativă a PE, care în 2012 a emis un raport ce cuprinde şi o listă cu ţările terţe care menţin încă vizele pentru unele ţări UE.

Australia are un sistem unic pentru cererile de vize din toate statele UE, dar vizele acordate românilor şi bulgarilor sunt de departe cele mai puţine, notează publicaţia citată, iar Canada impune vize pentru cetăţenii din România şi Bulgaria.

Potrivit unor europarlamentari, Tratatul de La Lisabona oferă noi puteri Uniunii pentru a cere ca statele sale membre să fie tratate la fel, putând aplica un regim de reciprocitate în problema vizelor pentru SUA.

Presiunea SUA privind schimbul de date

Publicaţia citată notează că Washingtonul a cerut unui număr de patru ţări UE să semneze o serie de acorduri bilaterale ca o precondiţie pentru a beneficia de programul Visa Waiver.

Unul din acorduri este din 2003 şi vizează schimbul de informaţii în vederea identificării şi detectării teroriştilor şi a persoanelor suspectate de terorism, iar un alt acord prevede că ţările semnatare trebuie să ofere date, inclusiv biometrice, despre unele persoane, cu scopul de a preveni, detecta şi investiga activităţi infracţionale grave şi terorism. SUA au semnat deja astfel de acorduri cu mai multe state membre.

Comisia Europeană nu priveşte cu ochi buni faptul că unele ţări UE semnează acorduri privind schimbul de date cu SUA, în absenţa unui acord Washington-Bruxelles în acest sens, care ar permite protejarea drepturilor cetăţenilor europeni. Washington a refuzat să acorde acces fără viză pe teritoriul SUA, afirmând că a trebuit să se asigure mai întâi că fiecare ţară în parte îndeplineşte cerinţele stricte de securitate, şi a ales să semneze acorduri bilaterale separate de viză cu Republica Cehă, Estonia, Letonia, etc.

Dar oficialii UE au acuzat SUA de încercarea de a submina politica în domeniul vizelor comună a Uniunii şi forţa ţările individuale să fie de acord cu măsurile de securitate suplimentare care încalcă normele Uniunii Europene privind securitatea aeronautică şi de protecţie a datelor.

Comisia poate decide să aplice vize diplomaţilor

Diplomaţi din statele care nu beneficiază de reciprocitate în privinţa vizelor ţărilor lor, vor notifica CE despre această situaţie înainte de termenul limită de 9 februarie.

Conform noii legislaţii, dacă SUA încă aplică vize la 90 de zile după ce aceste ţări fac notificarea, Comisia poate decide să aplice vize "pentru anumite categorii de cetăţeni SUA", care potrivit EurActiv, se referă la persoanele care deţin paşapoarte diplomatice.

Odată cu adoptarea noului Regulament de către Consiliu în decembrie, după votul PE din septembrie 2013, a fost semnată şi o declaraţie din partea mai multor statele membre. În declaraţie se arăta că statele UE trebuie "să ia în calcul că în urma unor astfel de propuneri şi decizii ar putea apărea şi potenţiale consecinţe politice adverse pentru relaţiile externe, atât ale Uniunii, cât şi ale statelor membre".

"Acest lucru este valabil în special pentru relaţiile externe cu partenerii strategici", se precizează în declaraţia semnată de Belgia, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia, dar şi Polonia, ţară ai cărei cetăţeni au încă nevoie de vize, mai scrie EurActiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor