Un activist Greenpeace arestat a plecat din Sankt-Petersburg: Sunt îngrijorat pentru cei care locuiesc în Rusia

Activiştii Greenpeace protestează împotriva reţinerii celor 30 de activişti arestaţi în Rusia.
Activiştii Greenpeace protestează împotriva reţinerii celor 30 de activişti arestaţi în Rusia. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
27.12.2013

Primul activist Greenpeace a plecat joi din Rusia şi se întoarce acasă după o perioadă de peste trei luni de când a fost arestat împreună cu alţi 29 de membri ai echipajului unei nave a ONG-ului, în timpul unei acţiuni în Oceanul Arctic.

Dmitri Litvinov este suedo-american de origine rusă şi a plecat din Sankt-Petersburg cu trenul către Helsinki, în Finlanda.

Acesta a primit în cursul zilei o viză care îi permitea să părăsească teritoriul rus după ce a fost amnistiat.

Activistul Greenpeace a intrat în Finlanda la ora locală 20:30 (19:30, ora României), a declarat Greenpeace într-un comunicat. Dmitri Litvinov va pleca apoi la Stockholm cu feribotul.

"Părăsesc Rusia cu sentimente contradictorii: mă simt pe de o parte uşurat că totul s-a terminat, iar pe de alta am un sentiment de nedreptate deoarece ne-au considerat criminali", a declarat el înainte de plecare.

"Acuzaţiile la adresa noastră au fost ridicate dar cazul nu a fost închis", a explicat el.

"Sunt îngrijorat pentru cei care locuiesc în Rusia", a mai subliniat el.

Dmitri Litvinov făcea parte din grupul de treizeci de activişti Greenpeace - dintre care 26 de altă naţionalitate decât rusă -, care au fost reţinuţi de autorităţile ruse de la bordul navei Arctic Sunrise la sfârşitul lunii septembrie. Ei au fost acuzaţi de "piraterie", după ce au încercat să urce, în semn de protest, pe o platformă petrolieră rusă din Oceanul Arctic. Activiştii au vrut să atragă atenţia asupra pericolelor forajului asupra fragilului mediu din Oceanul Arctic, o zonă pe care Vladimir Putin o consideră de interes strategic politic şi economic.

După ce membrii echipajului au fost acuzaţi iniţial de piraterie - un delict pasibil de o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare -, capetele de acuzare au fost ulterior schimbate în "huliganism", delict pentru care riscau până la şapte ani de închisoare. Activiştii Greenpeace au fost reţinuţi iniţial la Murmansk, dincolo de cercul polar, fiind apoi transferaţi la Sankt-Petersburg, înainte de a fi puşi în libertate pe cauţiune în noiembrie.

Ei au fost amnistiaţi în final prin legea care a fost votată săptămâna trecută de Parlamentul rus cu ocazia celebrării a 20 de ani de la adoptarea Constituţiei.

Rusia a început de joi să elibereze cetăţenilor străini vize de plecare, după ce a încetat oficial în ultimele zile urmărirea penală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor