Comisar european: Procurorul general şi ministrul Justiţiei ai RM nu trebuie să facă parte din CSM
alte articole
Aflat într-o vizită recentă la Chişinău şi fiind interesat în mod special de situaţia justiţiei din ţară, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei a menţionat că autorităţile moldovene au încă multe de făcut în ceea ce priveşte reformarea sistemului de justiţie. Procurorul general şi ministrul Justiţiei nu ar trebui să facă parte din componenţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), şedinţele de judecată trebuie să fie deschise, iar hotărârile judecătoreşti publicate, cu excepţia cazurilor în care e nevoie de protecţia minorilor şi a victimelor abuzului sexual.
”Trebuie să fie consolidată independenţa sistemului judecătoresc prin reformarea CSM şi aici am în vedere scoaterea din componenţa Consiliului a procurorului general şi a ministrului Justiţiei”, a declarat Nils Muiznieks într-un interviu pentru Radio Europa Liberă precizând că după discuţiile cu oficialităţile RM a sesizat mai puţină rezistenţă în ceea ce priveşte eliminarea procurorului general din CSM, dar ar exista o rezistenţă mai mare atunci când vine vorba despre scoaterea ministrului de Justiţie.
Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei a notat că CSM este un organ de autoadministrare a sistemului judecătoresc şi acesta trebuie să fie format preponderent din judecători şi persoane alese de către sistemul judecătoresc. Prin urmare, membrii Executivului nu ar trebui să joace un rol important în activitatea Consiliului, mai ales în probleme ce ţin de promovarea judecătorilor sau aplicarea sancţiunilor disciplinare în privinţa judecătorilor.
”Plus la aceasta, în societăţile post-sovietice există tendinţa ca procurorul general să aibă un rol foarte mare în sistem per ansamblu, de aceea în vederea asigurării unor echilibre şi contrabalanţe şi pentru a balanţa acest sistem, adică a contrabalansa, să spunem aşa, puterile între judecători şi procurori, cel mai indicat ar fi ca procurorul general să nu se regăsească în componenţa Consiliului”, a adăugat oficialul.
În context, Nils Muiznieks a atenţionat că avocaţii i-au spus că se simt presaţi, se simt expuşi unor presiuni atât din partea politicului, cât şi din partea procurorilor şi a judecătorilor. O altă problema care există în ţară, de mai mult timp ar fi şi aplicarea excesivă a măsurilor preventive, fiind vorba de arestul preventiv şi, deşi procurorul general a contestat acest lucru, totuşi, ministrul Justiţiei a fost de acord cu evaluarea şi aprecierea dată de comunitatea avocaţilor.
În privinţa transparenţei sistemului judecătoresc şi a faptului că Agenţia Naţională pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal ar face lobby pentru secretizarea hotărârilor judecătoreşti, oficialul european a punctat că sistemul judecătoresc trebuie să găsească un contra-echilibru ca să se asigure că interesul populaţiei faţă de sistemul judecătoresc să crească, dar să nu creeze impresia că încearcă să ascundă cazurile de corupţie, conflicte de interese sau incompetenţa judecătorilor al căror decizii poartă un caracter arbitrar.