Flash-mob în faţa clădirii lui Plahotniuc: „Jurnaliştii nu se lasă intimidaţi!”

Consilierul lui Vlad Plahotniuc a afirmat că regretă intimidarea jurnalistelor de la Ziarul de Gardă de către agenţii de pază ai clădirii, dar totodată a sugerat că manifestaţia este nepotrivită, deoarece ar şifona imaginea liderului PD.
Flash mobul jurnaliştilor în faţa GBC (sediul lui Plahotniuc) (facebook.com/viorica tataru)
Ştefan Sârbu
16.10.2017

Jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai unor partide politice de la Chişinău au venit să sprijine redacţia Ziarului de Gardă (ZdG) care a desfăşurat, luni, un flash-mob în faţa clădirii Global Business Center (GBC) - despre care se ştie că aparţine liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc -, după ce săptămâna trecută două reportere de la această publicaţie au fost avertizate de agenţii de pază ai clădirii să nu filmeze în acel loc fiindcă vor avea probleme.

Prezentă la eveniment, Alina Radu directoarea ZdG a declarat că nu există în prezent nicio lege care ar interzice unui reporter să filmeze sau să-şi facă munca pe o stradă. Participanţii la acţiune purtau pancarte pe care scria: ”Paznicii GBC nu sunt stăpânii jurnaliştilor”, ”Jurnaliştii nu se lasă intimidaţi!”

Potrivit media-azi.md, jurnalistele de la ZdG Marina Ciobanu şi Viorica Tătaru, împreună cu alţi colegi, au intrat în clădirea GBC pentru a obţine explicaţii în legătură cu incidentul de săptămâna trecută. Oleg Cristal consilierul preşedintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a afirmat că regretă cele întâmplate, informând protestatarii că agenţii de pază care au somat jurnalistele să nu filmeze pe trotuar au fost sancţionaţi. Acesta a mai sugerat că flash-mobul este nepotrivit, deoarece prin astfel de acţiuni s-ar încerca şifonarea imaginii liderului PD.

În context, reportera de la ZdG Viorica Tătaru a menţionat că a participat luni la manifestaţie pentru că nu vrea să se simtă intimidată şi ameninţată când filmează/fotografiază sau realizează un material pe oricare stradă din oraş. ”Din surse demne de încredere, am aflat că în spatele clădirii GBC, înghesuiţi în două autobuze, aşteptau reprezentanţi ai trupelor speciale. Cred că voiau să ne asigure securitatea...”

Săptămâna trecută şi ONG-urile de media din R. Moldova au condamnat abuzurile persoanelor care au împiedicat cele două jurnaliste să filmeze în spaţiul public din zona în care este amplasată clădirea GBC şi au cerut Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să investigheze cazul. Inspectoratul General al Poliţiei a anunţat, într-un comunicat de presă, că s-a autosesizat în acest caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor