Cometa ISON a dispărut iar orbita pare schimbată mult, spun astronomii
alte articole
Există o suspiciune foarte puternică privitoare la cometa ISON, deşi nu există încă nicio certitudine, că nu a supravieţuit traversării din apropierea Soarelui. Imaginile trimise pe Pământ de telescoapele spaţiale îndreptate spre Soare nu indică prezenţa niciunui obiect similar cu o cometă intactă. În special, observatorul solar Soho (Solar and Heliospheric Observatory) de la NASA arată imagini ale discului solar din care s-ar putea deduce că cometa a fost pulverizată, în timp ce un alt observator solar NASA, SDO (Solar Dynamics Observatory) nu vede nicio urmă de cometă sau alt tip de activitate din care s-ar putea deduce pulverizarea cometei.
"Întoarcerea morţilor vii!'' glumesc unii astronomi, comentând imaginile norilor de praf capturate de Soho. „Vederea norilor de praf a fost o surpriză şi, de asemenea, orbita pare mult schimbată”, a declarat astrofizicianul Gianluca Masi, şeful de la Virtual Telescope. „Nucleul pare a fi fragmentat şi acum este nevoie să înţelegem dacă fragmentele sunt consistente”.
Posibilităţile, potrivit expertului, sunt două: s-ar putea să fi rămas un fragment de nucleu, dar acest lucru se va şti exact numai când cometa va fi suficient de aproape încât să poată fi observată cu un telescop, iar în al doilea caz, aşa cum s-a întâmplat în 2011 cu cometa Lovejoy, norul de praf ar putea fi vizibil de pe Pământ. Deocamdată cometa ISON a dispărut!