Cometa Ison, tot mai strălucitoare, va fi vizibilă în zorii zilei de luni

(photos.com)

Cometa Ison este din ce în ce mai strălucitoare şi se pregăteşte să ne ofere un spectacol în zorii zilei de luni, 18 noiembrie. Cu puţin timp înainte de ora 5 dimineaţa cometa se poate vedea cu ochiul liber lângă Spica, cea mai stralucitoare stea din constelaţia Fecioara. Obiectul ceresc cel mai aşteptat şi discutat din acest an, fotografiat şi de telescopul Hubble, continuă să capteze atenţia şi să ofere un mare spectacol înainte de a se apropia de Soare, relatează Il Fatto Quotidiano.

Cometa, care îşi continuă drumul apropiindu-se tot mai mult de Soare, este urmărită de astronomi cu mult inters, spune astrofizicianul Gianluca Masi, şeful de la
Virtual Telescope şi curator ştiinţific al Planetariului de la Roma. După entuziasmul iniţial, când s-a anunţat că de Crăciun va ajunge la mărimea Lunii, aşteptările referitoare la cometa Ison s-au redimensionat din luna august până acum.

De curând s-a produs şi o mică surpriză, notează Masi: telescopul Trappist (Transiting Planets and Planetes Imals Small Telescop) care este situat în Anzii chilieni a observat o creştere incredibilă a emisiei de gaze.

Cea mai probabilă ipoteză pentru a explica fenomenul, spune astrofizicianul, ar fi că doar o singură emisferă a cometei este îndreptată spre Soare, cealaltă nefiind atinsă încă de căldură. Expunerea la lumină şi căldură a zonei rămase în umbră a generat acum emisia de gaz. În consecinţă, s-a observat o creştere a luminozităţii. Astfel, a devenit vizibilă cu ochiul liber, cu o luminozitate comparabilă cu a constelaţiei Andromeda.

Scenariul este complet nou: "Acum Ison începe să ridice o problemă serioasă. Ea ne ţine cu sufletul la gură - spune Masi - aşteptând întâlnirea sa cu Soarele". Trecerea este programată pe 28 noiembrie şi până atunci este imposibil să se facă previziuni. Numai atunci când cometa va ieşi din acel punct de cotitură cosmică, la începutul lunii decembrie, se va şti dacă Ison este cu adevărat spectaculoasa cometă de Crăciun pe care o aşteptăm din timpuri antice.